Internațional

Război în Ucraina: „Operațiunea militară specială” s-a extins în Rusia. Partizanii ruși au început „operațiunea antiteroristă” în regiunea Belgorod

„Operațiunea militară specială” s-a extins în Rusia. Moscova are „probleme grave” de securitate la granița cu Ucraina, spune un raport al serviciilor secrete britanice. În ultimele trei zile, forțele de securitate rusești s-au confruntat cu atacuri ale partizanilor în cel puțin trei locații din regiunea rusă Belgorod, în apropiere de frontiera cu Ucraina. Identitatea partizanilor rămâne neconfirmată, dar grupurile rusești anti-regim au revendicat responsabilitatea pentru atacuri.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Rusia se confruntă cu tot mai multe amenințări la granița cu Ucraina, cel mai grav incident din ultima vreme fiind o incursiune a unui grup anti-regim care a declanșat o "operațiune antiteroristă" în regiunea rusească Belgorod, se arată în raportul serviciilor secrete britanice. Guvernatorul regiunii, Veaceslav Gladkov, a anunțat că „curățarea teritoriului” continuă în raionul de frontieră Graivoron, unde un detașament al „Corpului Voluntarilor Ruși” a intrat cu o zi înainte. Potrivit guvernatorului, opt civili au fost răniți, iar o femeie a decedat în timpul evacuării. De asemenea, mai multe canale de Telegram scriu că au fost atacate clădirile FSB-ului și al Ministerului de Interne din regiunea Belgorod. Informația nu este confirmată oficial.

„Situația de aici continuă să fie extrem de tensionată. Un grup de recunoaștere și sabotaj a intrat pe teritoriul nostru. Ministerul Apărării și toate structurile de forță își îndeplinesc sarcinile de luptă care le-au fost puse pentru a apăra țara. Verificăm casă cu casă satele de la graniță, inclusiv Graivoron. Majoritatea locuitorilor au părăsit zona, îi ajutăm cu transport pe cei care nu-l au, ceilalți pleacă cu mașinile proprii”, menționează guvernatorul regiunii Belgorod, Veaceslav Gladkov.

În urma bombardamentelor și exploziilor, autoritățile ruse au introdus stare excepțională. Regimul unei „operațiunii antiteroriste” rămâne în vigoare după ce formațiuni paramilitare pro-ucrainene formate din cetățeni ruși au intrat în regiune cu tancuri, elicoptere și vehicule de luptă, susțin autoritățile ruse. Pe drumurile de ieșire din regiunea Belgorog s-au format ambuteiaje de zeci de kilometri, iar autoritățile au cerut localnicilor să nu se întoarcă la casele lor. Răspunderea pentru atac a fost revendicată de legiunea „Libertatea Rusiei” și „Corpul Voluntarilor Ruși”, care luptă de partea Forțelor Armate ale Ucrainei. În biroul președintelui Ucrainei, aceștia sunt numiți „partizani ruși”. Într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare, bărbații înarmați au spus că „a sosit momentul să pună capăt dictaturii Kremlinului”. Prin intermediul canalului lor de telegram, partizanii au numit incidentul „bătălii de eliberare în zona de frontieră” și au îndemnat locuitorii să nu opună rezistență. Nu există date confirmate despre victime. Autoritățile ruse au raportat anterior opt civili răniți și „cel puțin 39 de sabotori uciși”.

Promo

Citește mai mult