Internațional

Război în Ucraina: Mai multe țări au început să instruiască piloți ucraineni, iar Medvedev amenință din nou occidentul cu „apocalipsa nucleară”

În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat masiv orașele Harkov, Kupiansk, Izium și Ciuguivka cu artilerie și lansatoare de rachete. Și orașele Torețk și Avdiivka din regiunea Donețk, au fost ținte ale atacurilor. Cel puțin doi oameni au fost răniți. Între timp, președintele Volodimir Zelenski a vizitat din nou linia frontului din regiunea Donețk, iar vicepreședintele Consiliului de securitate de la Moscova, Dmitri Medvedev, amenință repetat cu „apocalipsa nucleară”.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Statul Major al Forțelor Armate ucrainene anunță că rușii își concentrează eforturile în direcțiile Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka, unde au avut loc peste 30 de confruntări militare.

Bahmut și Mariinka rămân în epicentrul ostilităților. În orașul Bahmutul, care, practic, a fost șters de pe fața pământului, luptele de stradă continuă, concentrându-se în principal la periferia localității. Acțiunile ofensive rusești au scăzut ușor, dar frecvența bombardamentelor se menține ridicată, potrivit ministerului ucrainean al apărării.

Liderul de la Kiev Volodimir Zelenski s-a deplasat pe frontul din regiunea Donețk. El a vizitat poziții din prima linie în zona de apărare Vugledar-Mariinka. În imagini, președintele ucrainean apare îmbrăcat în ținută militară, alături de responsabili civili și ai armatei. Zelenski s-a întâlnit cu pușcași marini cu ocazia Zilei Corpului de Marină al Forțelor Armate, sărbătorită în Ucraina, și a înmânat distincții de stat militarilor.

„Felicitări infanteriei navale a Ucrainei, în special, acestor oameni, atât de puternici, care se află într-unul dintre cele mai importante și fierbinți puncte ale liniei de apărare Vuhledar - Mariinka. Vreau să vă felicit în această zi și să-i premiez pe cei mai puternici”, a menționat liderul ucrainean.

Între timp, mai multe țări, inclusiv Polonia, au început deja să instruiască piloții ucraineni pentru a utiliza avioane de luptă F-16, construite în SUA, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell.

„În mai multe țări a început pregătirea piloților pentru F-16. Va dura ceva timp, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine. Astfel a fost deschisă calea pentru furnizarea avioanelor de luptă”, a menționat Josep Borrell.

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară. Cu cât Ucraina primește mai multe arme distructive de la țările occidentale, cu atât este mai mare riscul unei „apocalipse nucleare”, avertizează vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de agenția de presă Ria.

Citește mai mult