Social

Starea de urgență va fi prelungită cu încă 60 de zile. Ana Revenco: Proximitatea războiului continuă să afecteze Republica Moldova

Prim-ministrul Dorin Recean va merge în Parlament pentru a cere prelungirea stării de urgență în Republica Moldova, cu încă 60 de zile, din data de 4 iunie, la recomandarea Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Autoritățile își argumentează hotărârea prin faptul că situația din Ucraina nu a suferit schimbări esențiale în ultima perioadă.

zdg.md
Sursa: zdg.md

„Evoluția evenimentelor generate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei nu suferă schimbări esențiale în ultima perioadă. Continuă atacurile masive cu rachete asupra infrastructurii civile și militare a țării vecine, cu pierderi umane și materiale semnificative, iar proximitatea războiului continuă să afecteze și să vulnerabilizeze inclusiv Republica Moldova”, a declarat ministrul de Interne, Ana Revenco.

„Se menține și pericolul de survolare neautorizată a spațiului aerian național al Republicii Moldova, în condițiile în care forțele armate ale Federației Ruse ar putea, așa cum au mai făcut anterior, să lanseze rachetele sau drone împotriva Ucrainei, iar apărarea acesteia ar putea provoca și daune colaterale, care să ne afecteze”, a precizat Ana Revenco.

Ministrul de resort a subliniat că Republica Moldova este în continuare expusă amenințărilor războiului hibrid, cum ar fi promovarea în spațiul informațional al falsurilor și manipulărilor, inclusiv cu tentă militară, instigarea la ură, xenofobie și separatism.

Totodată, din cauza intensificării luptelor în Ucraina, ar putea crește fluxul de refugiați. Astfel, autoritățile din Republica Moldova au nevoie în continuare de mecanismele legale circumscrise stării de urgență pentru a gestiona și răspunde prompt la astfel de riscuri.

„În următoarele 5-7 săptămâni, ucigașii vor continua să intensifice acțiunile militare în Ucraina. Noi trebuie să avem grijă că atunci când avem riscuri de securitate, să le putem gestiona. Da, reconfirm: nu există risc de escaladare militară. Bucurați-vă, rușii n-o să poată să bombardeze aici. Dar în continuare noi putem să avem riscuri de securitate când Rusia va bombarda infrastructura energetică în Ucraina și noi vom fi deconectați, cum veți activa Dvs. în autonomie? Există riscuri de securitate în Republica Moldova și este obligația Guvernului să se asigure că are instrumentele necesare să intervină prompt”, a declarat Dorin Recean, răspunzând la întrebarea bașcanului autonomiei găgăuze, Irina Vlah, despre necesitatea prelungirii stării de urgență.

Menționăm că starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Ulterior, aceasta a fost prelungită de mai multe ori, ultima decizie în acest sens fiind adoptată pe 4 februarie.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult