Cultură

La Cernoleuca a fost comemorat marele pictor Igor Vieru, la un centenar de la naștere

Igor Vieru, marele pictor, „poet în culori al plaiului și sufletului basarabean”, a fost omagiat ieri în satul natal Cernoleuca, Dondușeni. La maratonul evenimentelor, prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la nașterea și 35 de ani de la plecarea la poporul stelelor a regretatului artist și filosof, au participat consăteni și o delegație de oameni de cultură de la Chișinău.

Foto: Nadejda Roșcovanu
Sursa: Foto: Nadejda Roșcovanu

În spațiul sacru al satului Cernoleuca, în vechea Biserică de lemn „Nașterea Maicii Domnului”, a avut loc o slujbă de veșnică pomenire, săvârșită de parohul Andrei Munteanu. Apoi, cei prezenți au depus flori la locul de veci al lui Igor Vieru .

Scriitorul Vladimir Beșleagă a evocat personalitatea valorosului său prieten.

„Igor Vieru este produsul magicului, excepționalului, fantasticului interbelic românesc. Acolo s-a format el, în sânul artei plastice romănești, după care au venit rușii, a venit regimul sovietic, a avut probleme.”

Realizarea complexului funerar, o adevărată operă de artă, a fost ideea lui Igor Vieru, înfăptuită de fiul Roland Vieru, care își doarme somnul de veci alături de tatăl său.

Mihai Vieru, nepotul lui Igor Vieru, a mărturisit că este copleșit de emoții și amintiri.

„De fapt, ceea ce vedeți aici a făcut parte din ADN-ul copilăriei mele mulți ani la rând, pentru că o lucrare ca asta nu s-a putut înfăptui peste noapte.”

Pelerinajul a continuat la Casa-muzeu „Igor Vieru” cu celebra poartă de lemn sculptată de Roland Vieru. A urmat un moment artistic oferit de elevii Gimnaziului „Igor Vieru”.

Vizitatorii au admirat exponatele din Casa-muzeu, au ascultat comentariile ghidului Emilia Vieru, soția regretatului Roland Vieru, nora lui Igor Vieru, care este și organizatorul, sufletul evocării de la Cernoleuca.

„Iarna aceasta l-am descoperit pe Igor Vieru din altă perspectivă, a culturii sale de scriitor, cu un limbaj sadovenian, un limbaj foate cult.”

Consătenii se mândresc cu Igor Vieru. Ana Mazureac, primarul satului Cernoleuca, raionul Dondușeni, a spus că pentru sat el este un mare om, un om de omenie.

„Administrația publica locală, toți locuitorii satului, nu uităm nici pentru o clipă cine a fost și cine este Igor Vieru, gimnaziul din localitate îi poartă numele.”

Evenimentele de la Cernoleuca dedicate centenarului distinsului artist plastic vor intra într-un documentar pe care se angajează să-l realizeze cineasta Leontina Vatamanu.

„Adun și eu impresii, absorb energia acestui loc și caut inspirație pentru acest documentar. Sper să-l aducă în actualitate pe Igor Vieru, creația lui, scrierile sale.”

La simpozionul național găzduit de acest eveniment au fost prezentate comunicări ale participanților, consacrate lui Igor și Roland Vieru. În lectura actorului drochian Petru Ababei, au răsunat mărturiile pictorului din cartea lui Vladimir Beșleagă „Trei zile cu Igor Vieru”.

Evenimentele de la Cernoleuca au inaugurat suita de activități consacrate centenarului de la nașterea lui Igor Vieru, plecat în veșnicie pe 24 mai 1988. I-a fost respectată dorința de a-și dormi somnul de veci la Cernoleuca dragă, satul unde s-a născut la 23 decembrie 1923.

Citește mai mult