Internațional

Ucraina: Atacuri masive la Herson și Sumî; grupul Wagner părăsește Bahmutul; sute de mii de proiectile de artilerie sud-coreene sunt în drum spre Ucraina

Bombardamentele nu contenesc în sudul și estul Ucrainei. Regiunea Sumî a fost atacată de peste 80 de ori, fiind înregistrate distrugeri în cinci localități, iar doi oameni au fost răniți. Și regiunea Herson a fost bombardată. Peste 60 de atacuri cu aviație și artilerie au avariat aici mai multe case de locuit și o conductă de gaz.

„Nu s-a auzit niciun zgomot, nimic. Poate că a zburat o dronă, era liniște - și la un moment dat, o explozie! S-a rupt dușul, acest gard s-a răsturnat. Hambarul a fost spart. Ardezia a zburat de pe casă. Din motive de securitate, am acoperit fereastra cu ajutorul ușii”, spune un localnic.

„Localitatea Kozatske a fost bombardată dimineața, din păcate, o femeie a murit. După-amiază, pe la ora trei, Kozatske a fost din nou bombardat cu mortiere, o femeie și un bărbat au fost răniți acolo. Și satul Mihailivka a fost supus tirurilor de artilerie, în timp ce clădirea consiliului local, școala și casa de cultură au fost avariate. În total, cinci persoane au fost rănite, două dintre ele au murit”, a declarat Oleksandr Tolokonnikov, șef al biroului de presă.

Între timp, grupul de mercenari Wagner părăsește Bahmutul, a anunțat șeful grupului, Evgheni Prigojin, pe pagina sa de Telegram. Acesta a recunoscut că, deși oamenii săi sunt luptători puternici, armata ucraineană a dus o luptă aprigă în Bahmut, iar pierderile grupului în orașul asediat depășesc 20 de mii.

Armata ucraineană trebuie să își întărească apărarea aeriană, iar dotarea cu avioane F-16, pe care mizează Ucraina, va da un semnal puternic Rusiei că nu va învinge în războiul pe care l-a declanșat, spune președintele Volodimir Zelenski.

„Facem tot ce putem ca să reducem timpul pentru a avea rezultate, pentru apariția unor avioane noi și puternice cu piloți ucraineni pe cerul ucrainean. Este clar că acest pas global ne va permite să ne extindem capacitățile de apărare. Numai cu avioane puternice, un sistem de apărare aeriană devine complet. Pe de altă parte, primul F-16 ucrainean va fi unul dintre cele mai clare semnale din lume că Rusia va pierde doar din cauza propriei agresiuni și va deveni mai slabă și mai izolată.”

Aliații continuă să livreze ajutoare Ucrainei și tot mai multe țări anunță că sunt gata să instruiască piloții ucraineni. Sute de mii de proiectile de artilerie sud-coreene sunt în drum spre Ucraina, deși, inițial, Seulul a opus rezistență în ceea ce privește înarmarea Ucrainei. Iar Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a oferi Kievului suma de 196 de miliarde de euro, bani ce provin din activele rusești, blocate în sistemul piețelor financiare globale.

Citește mai mult