Autoritățile de la Chișinău și Kiev identifică soluții pentru dezvoltarea transportului feroviar pentru produsele agricole
Posibilitățile dezvoltării transportului feroviar pentru produsele agricole, în vederea facilitării exportului de mărfuri agricole autohtone și a tranzitului coordonat de mărfuri agricole din Ucraina, a constituit subiectul discuției între oficialii de la Chișinău și Kiev.
Părțile au pus în discuții necesitatea de planificare a căilor logistice, reieșind din starea căilor ferate din ambele state și din capacitatea acestora de transportare a cerealelor destinate exportului spre UE. De asemenea au fost discutate aspectele ce țin de costurile de transport, formalitățile vamale, specificul muncii în echipaj și organizarea graficului de transportare.
„În scopul definitivării următoarelor etape necesare creării unui spațiu feroviar eficient, participanții au convenit să se întrunească într-o ședință suplimentară la începutul lunii iunie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Amintim că, recent, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat despre intenția Republicii Moldova de a introduce temporar interdicția privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui originare din Ucraina. În replică, autoritățile de la Kiev au declarat că ar putea interzice importurile din Republica Moldova.
Ulterior, Chișinăul a anunțat că renunță la impunerea interdicțiilor, și, concomitent pregătește măsuri de susținere a agricultorilor afectați de prețurile mari la motorină și îngrășăminte.
Recent, subiectul a fost discutat între miniștrii Agriculturii din România, Republica Moldova și Ucraina au discutat despre optimizarea tranzitului cerealelor ucrainene.