Politic

Raportul IP Compania „Teleradio – Moldova”, prezentat în plenul Legislativului. Recomandările deputaților

Comisia parlamentară pentru Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media va monitoriza activitatea Instituției Publice Compania „Teleradio- Moldova” (TRM), Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare (CSD) al acesteia privind desfășurarea activității în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media audiovizuale al R.Moldova în contextul controlului parlamentar, se arată în Hotărârea Parlamentului votată în plen după audierea rapoartelor de activitate și de executare a bugetului ale instituției publice pentru anul 2022.

Parlamentul Republicii Moldova
Sursa: Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul a luat act de rapoartele de activitate a TRM și CSD pentru anul 2022, precum și de raportul de executare a bugetului instituției pentru anul trecut, în urma audierilor desfășurate în Comisia parlamentară de profil și în plenul Parlamentului.

Potrivit Hotărârii Legislativului, CSD va continua sprijinul pentru dezvoltarea și consolidarea capacităților organizaționale ale IP Compania „Teleradio Moldova în vederea asigurării unei activități eficiente a acesteia, va supraveghea și va monitoriza gestionarea resurselor financiare și îndeplinirea misiunii sale.

„Comisia parlamentară de profil, Comisia Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media, în contextul controlului parlamentar va monitoriza activitatea Instituției Publice Compania „Teleradio- Moldova”, Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al acesteia privind desfășurarea activității în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media audioviziuale al Republicii Moldova”, se mai arată în Hotărârea Parlamentului.

Vladimir Țurcanu, director general IP Compania „Teleradio-Moldova”:

„Am acordat atenție, în primul rând, produselor editoriale pe care le livrăm publicului pe rețelele noastre de distribuție: televiziune, radio și digitale. Având în vedere creșterea exponențială a interesului publicului pentru informația difuzată în spațiul online, unul din primele lucruri pe care le-am făcut a fost crearea a două site-uri dedicate celor două posturi fanion pe care le avem -moldova1.md și radiomoldova.md.

În consecință, după un an de activitate, am avut o creștere a vizualizărilor și accesărilor în spațiul online cu 74% pornind de la 170 000 de utilizatori unici până la 300 000 de utilizatori unici pe lună.

Ca să avem pe aceste două platforme digitale de radio și televiziune conținut competitiv bine închegat, realizat în condițiile legii, a trebuit să ne concentrăm pe oferirea condițiilor de lucru pentru angajații „Teleradio-Moldova” și ce am găsit acolo cunoașteți mai bine Dvs., care ne-ați vizitat, ați mers în studiouri, ați mers pe coridoare.

Am renovat spațiile de lucru și am mărit salariile angajaților noștri pentru ca să le putem cere să își facă misiunea și să funcționeze potrivit tuturor standardelor profesionale pe care le avem.

Am fixat obiective angajaților noștri. La mijlocul și la sfârșitul anului vom face o evaluare de îndeplinire a acelor obiective pe care le-am fixat și după aceea vom realiza o nouă majorare a salariului bazată pe rezultatele oamenilor noștri, care vor fi înregistrate pe baza performanțelor lor profesionale.

Am renovat două din cele trei studiouri pe care le avem.

Salariile sunt unele din cele mai mici pe piață și problema cu care ne-am confruntat a fost să atragem profesioniști pentru că lucrurile s-au schimbat dramatic din punctul de vedere al tehnologiilor, avem nevoie de forțe proaspete pentru ca să putem să ne ridicăm la nivelul așteptărilor și să încercăm să accesăm acele categorii de public care la momentul actual este ușor accesibil - tinerii. Un studiu făcut la Radio Moldova arată că avem un public numeros, dar ușor îmbătrânit”.

Vlad Bătrîncea, președintele Fracțiunii Blocul comuniștilor și Socialiștilor:

„Anul trecut, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a organizat 96 de briefing-uri și conferință de presă. La câte credeți că a fost Moldova 1, aici, la Parlament? Corect. Zero. De aceea puteți să vă supărați atunci când cineva manipulează. Până acum am făcut doar constatări. Televiziunea publică trebuie să reflecte și activitatea opoziției. Stimați colegi, ca să evităm multe polemici. Site-ul trm.md, accesăm aici știri la compartimentul politică. Astfel, Televiziunea Publică Moldova 1 are la compartimentul politic ultima știre din 07 noiembrie 2022: Natalia Gavrilița, după Consiliul Național a PAS despre deciziile PAS-ului”

Televiziunea publică trebuie să reflecte și activitatea opoziției, asta este obligația Republici Moldova față de Consiliul Europei și televiziunea publică face parte din anumite acorduri. Noi nu dorim altceva decât cetățenii să fie auziți și nu dorim altceva decât televiziunea publică să nu fie televiziune de partid.

Atâta tot despre digitalizare și șapte știri politice în șapte luni cred că aveți capacități mult mai bune. Și cu jurnaliștii voștri de la posturile publice putem vorbi multe și despre acea segregare politică care se face în colectiv și de spirit moral-psihologic.

Cred că nu este bine când și jurnaliștii sunt divizați în tabere mai ales că unii jurnaliști care nu se mai regăsesc la televiziunea publică au dansat hora când a câștigat PAS.

Dorim să avem o televiziune publică funcțională și în afară de deputați din opoziție să invitați și primari din administrația publică locală și președinții de raioane”.

Liliana Nicolăescu Onofrei, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media:

„Unii colegi accesează în continuare site-ul vechi al Moldova 1. Pe site-ul nou, ultima știre este de aproximativ o oră și 50 de minute în urmă.

Ultima știre zice: Doi deputați au fost excluși din cadrul fracțiunii parlamentare Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, deputatul PSRM Grigore Novac a anunțat despre faptul că blocul a exclus aceste două persoane”.

Parlamentul Republicii Moldova
Sursa: Parlamentul Republicii Moldova

Arcadie Gherasim, președinte al Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare:

„În 2022, CSD și-a concentrat eforturile pentru asanarea stării de lucruri în instituție, pentru a afla problemele cu care se confruntă instituția și a găsi soluții pentru aceste probleme.

Am identificat mai multe sarcini pe care ni le-am propus: a consolida instituțional instituția, a consolida colectivul și, evident, a menține și a ridica rolul Radioteleviziunii Naționale la nivelul sarcinilor stipulate în Codul Serviciilor Media Audiovizuale.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl obținem este ca Radioteleviziunea să reflecte interesele tuturor grupurilor etnice, sociale, profesionale și să aibă programe pentru aceste entități. În acest moment, suntem în cadrul unor dezbateri aprinse pentru că există mai multe viziuni referitoare la modul în care se pot produce în instituție emisiuni pentru diferite grupuri sociale și economice.

În Consiliu simțim că mai e mult pentru a elimina acea bănuială care uneori mai planează că am fi în serviciul cuiva sau am discrimina pe cineva. Consiliul a inițiat un chestionar vizând pluralismul de opinii. În programul de actualități la Moldova1 s-a constatat că pluralismul există și e unul vizibil, rezultatele acestei cercetări au fost reconfirmate printr-o monitorizare similară a CA.

Fața unei televiziuni este diversitatea culturală, economică, politică, la micul ecran și pe undele radioului. Desigur că dor aceste bănuieli. Se face un efort considerabil din partea CSD, a fost adoptată și o decizie, de a avea o emisiune, talk-show politic pluralist ca să acopere acest deficit de încredere care persistă în societate vis-a-vis de corectitudinea noastră.

Nu răspund la replici, învinuiri. Aș vrea să spun că Mesagerul nostru nu se mai măsoară cu șchioapa și cu secundele de undeva de sus - cine și cât trebuie să vorbească. În Mesagerul nostru se vorbește atât cât consideră editorii și asigură pluralismul de opinie. Eu țin minte că în alte vremuri, de unde vin și replicile de azi, Mesagerul începea cu mitingul de protest al Partidului Șor și Maia Sandu înainte de sport, dacă a mai fost așa ceva să îmi dea replica cineva.

CSD și-a orientat activitatea anul trecut spre a consolida colectivul, a respecta legislația și a elimina anumite carențe, a susține consolidarea canalului Moldova 2.

Activitatea CSD a fost în strânsă legătură cu administrația la toate nivelurile”.

Citește mai mult