Social

Protest la Cariera de nisip din Bârnova, Ocnița

Protest la Cariera de nisip din satul Bârnova, raionul Ocnița. Un grup de oameni din localitate s-a adunat în fața carierei și a cerut stoparea lucrărilor. Ei sunt indignați de nepăsarea de care dau dovadă responsabilii și spun că, într-o bună zi, ar putea să rămână fără acoperiș deasupra capului. Potrivit lor, cel puțin o dată pe lună, la carieră, au loc explozii puternice, care afectează construcțiile din vecinătate. Astăzi, locuitorii din sat nu i-au lăsat pe mineri să execute explozia planificată.

nordnews.md
Sursa: nordnews.md

Oamenii se plâng că locuințele lor sunt pline de fisuri, iar exploziile le sperie copiii.

„Noi dorim să plece de aici, să ne lase în pace. La noi casele s-au dărâmat, fântânile au secat. Ultima explozie când a avut loc, nepoțica a început să plângă: Mămunea, ce-i asta? E cutremur sau a venit războiul?”, spune Raisa Slivca, locuitoare din satul Bârnova, raionul Ocnița.

„În clădirile din margine sunt persoane la care au crăpat sobele în casă, se împrăștie. Va veni tovarășul răspunzător să facă soba?”, se întreabă retoric Valentina Gâlcă, locuitoare din Bârnova.

Și bârnoveanul Andrei Sauleac este indignat de lipsa de soluții a responsabililor.

„Uitați-vă, doamnă, o vacă s-a zmuncit, iar un copil a plecat după ea, cade și el acolo. Așteptăm să se întâmple ceva? Poate atunci vor îngrădi. Ei lucrează aici de ani de zile și nu se țin de cuvânt. Eu nu vreau să-i mai văd la noi în sat, noi nu-i mai credem.”

Iulia Garabagiu are câțiva ari de teren agricol în apropiere de cariera de nisip. Femeia spune, însă, că îi este frică să meargă să le lucreze.

„Iată acolo unde sunt zarzării sunt și pietre foarte mari. Când a avut loc ultima explozie, eu stăteam în casă, se cutremura patul și televizorul.”

Primarul Valeriu Scutelnic este de partea sătenilor și spune că a scris mai multe petiții, dar fără rezultat.

„Noi blocăm exploziile necontrolate, să fie clar. Vrem ca aceste explozii să fie legale și controlate. 30-40% din casele din sat s-au dărâmat din cauza exploziilor, a dispărut apa din fântâni. Cancelaria de Stat ne-a informat că mă așteaptă luni, la audiență, unde voi merge cu un grup de oameni. Încercăm să ajungem la Minister.”

De cealaltă parte, administrația carierei de nisip susține că nu încalcă regulile stabilite de Institutul de Geologie și Seismologie.

„Au venit cei de la institut de trei ori. Am măsurat și au constatat că nu trebuie să punem mai mult de 4 mii de kilograme. Noi nu punem mai mult în explozibil decât a fost stabilit legal. Exploziile sunt făcute de întreprinderea de stat, noi scriem cerere, ei vin”, ne asigură meșterul miner Vladimir Pohopol.

Satul Bârnova are peste 2300 de locuitori. Cariera de aici activează din anul 2008 și este bogată în nisip de cuarț, folosit la producerea sticlei.

Citește mai mult