Social

Circa 185 de mii de persoane din trei raioane de centru vor beneficia de proiecte de management al deșeurilor solide

În raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași vor fi implementate, cu suportul BERD, proiecte de management al deșeurilor solide, în cadrul unui grant din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în valoare de 5,6 milioane de euro, destinat realizării proiectelor de management al deșeurilor solide.

radiochisinau.md
Sursa: radiochisinau.md

Legislativul a adoptat, în cadrul ședinței de astăzi, Proiectul de ratificare a Acordului de Grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”.

Proiectul, implementat cu suportul BERD, are drept obiectiv construcția infrastructurii de management al deșeurilor solide în Republica Moldova. Astfel, se prevede a fi finanțată procurarea echipamentelor și utilajelor pentru transportarea, sortarea, reciclarea și compostarea deșeurilor pentru raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni. Beneficiare ale proiectului vor fi aproximativ 185 de mii de persoane.

Proiectul va fi implementat prin intermediul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului. Totodată, urmează a fi creat un Comitet de coordonare pentru supravegherea/monitorizarea implementării proiectului, format din reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Finanțelor, Cancelariei de Stat, BEI, BERD și alții. Durata de implementare a proiectului este planificată pentru anii 2023-2027.

De menționat că acordul de Grant dintre Republica Moldova și BERD privind finanțarea proiectelor investiționale orientate spre dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide a fost semnat la Chișinău pe data de 30 martie 2023.

Citește mai mult