Social

O campanie de promovare a depistării cancerului colorectal se desfășoară la Chișinău, Bălți, Călărași și Cahul

Toate persoanele de 50 - 55 de ani din Chișinău, Bălți, Călărași și Cahul vor primi câte un test de depistare a cancerului colorectal în cadrul campaniei de promovare a examinării, lansată de Institutul Oncologic. Potrivit medicilor, procesul de pilotare a testării are drept scop depistarea maladiilor oncologice la persoanele asimptomatice, în fazele incipiente.

Foto-simbol
Sursa: Foto-simbol

Astfel, potrivit specialiștilor, persoanele în grupul de risc sunt cele care au un hemoccult test pozitiv și mai mult de 45 de ani și pacienții cu rude de gradul întâi diagnosticate cu cancer al tractului digestiv.

„Toți pacienții sunt incluși în grupul de screening la împlinirea a 45 de ani. În campania de pilotare a acestui test lucrăm cu pacienții care au 50-55 de ani, pentru că s-a dovedit la nivel internațional că e vârsta cu cea mai mare rată de incidență”, atenționează Corina Șcerbatiuc, medic, Institutul Oncologic.

În cadrul Centrului de Screening Colonoscopic, potrivit medicilor, sunt mulți pacienți, până la 20 pe zi.

„Pacientul vine, este indus într-un somn anestezic pe o perioadă scurtă de timp, ulterior se efectuează colonoscopia, fără dureri, fără nicio senzație”, ne asigură Vitralie Purice, medic endoscopist.

Cazurile de depistare a cancerului s-au mai micșorat, cu toate că cancerul este în creștere. Screeningul este o metodă extrem de bună pentru prevenire.

Peste 9200 de teste IFOB vor fi repartizate în Centrele de Sănătate Publică din Chișinău, Bălți, Călărași și Cahul.

Doina-Maria Rotaru, director adjunct al CNAM, spune că „scopul principal al acestei campanii este de a promova și populariza serviciul de screening, a încuraja oamenii să beneficieze de acest serviciu, cost eficient, o metodă foarte simplă, dar foarte eficientă de prevenire și de depistare a cancerului colorectal”.

„Un număr semnificativ de cetățeni al Republicii Moldova decedează anual din cauza patologiilor oncologice. Componenta de bază este prevenirea și depistarea precoce. De ce? Pentru că știm că putem salva vieți”, a declarat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

În Republica Moldova, patologiilor oncologice le revin peste 16% în topul deceselor, fiind situate pe locul doi după bolile cardiovasculare.

Citește mai mult