Social

Peste 1500 de persoane, din grupuri social vulnerabile, vor putea beneficia gratuit de serviciile unor spălătorii speciale

Peste 1500 de persoane, care fac parte din grupuri social vulnerabile, vor putea beneficia gratuit de serviciile unor spălătorii speciale, care vor fi deschise în următorul an, în unele raioane din Republica Moldova. Este vorba despre 15 spălătorii sociale, deschise în locurile unde sunt cel mai necesare și unde oamenii vor putea să-și spele hainele, dar și să facă o baie. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și va fi implementat de organizații neguvernamentale.

calm.md
Sursa: calm.md

Doar 15 ONG-uri vor putea beneficia de acest program. Acestea vor trebui să prezinte conceptul unui proiect, până pe 25 iunie curent. Ulterior, vor fi selectați cei care vor întruni toate cerințele.

Ludmila Malcoci, directorul Keystone Moldova, spune că „acest proiect este important în contextul crizei refugiaților, pe care o avem”.

„Noi avem refugiați, care sunt acum pe teritoriul Republicii Moldova aproximativ 85 de mii, avem foarte mulți oameni vulnerabili la nivel de comunitate, care au probleme inclusiv la plata serviciilor comunale.”

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale o să aibă mai multe pârghii, pentru gestionarea servicilor sociale. Ne dorim ca aceste servicii, care vor fi create în contextul dat, să fie într-o energie armonioasă cu celelalte servicii deja existente pentru păturile noastre social vulnerabile”, a declarat Alexandru Iacob, secretar general la Ministerul Muncii.

Cu ajutorul Uniunii Europene, au fost deschise deja trei spălătorii sociale în raioanele Dondușeni, Glodeni și Ungheni. De asemenea, au fost deschise cantine sociale și centre de găzduire temporară pentru copiii aflați în situații de risc.

Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova, spune că Uniunea Europeană va continua să promoveze incluziunea socială a grupurilor vulnerabile.

„Ne dorim ca acest proiect să devină un exemplu de colaborare decentă între autoritățile publice locale și cele centrale și organizațiile societății civile.”

„Sprijinul nostru, începând cu anul 2020, a crescut în sectorul social. Pe moment, avem circa 41 de servicii sociale, care funcționează peste tot în Republica Moldova”, afirmă Victoria Neaga, manager de proiect.

Proiectul „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente”, finanțat de către Uniunea Europeană, are un buget de 1 milion de euro.

Citește mai mult