Social

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile

Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul țării, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 4 iunie. Hotărârea a fost adoptată cu votul a 58 de deputați în cadrul ședinței plenare de vineri, 26 mai, urmare a propunerii venite din partea Guvernului. Autoritățile își argumentează hotărârea prin continuarea atacurilor armate ale Federației Ruse asupra țării vecine și probabilitatea foarte înaltă a contraofensivei forțelor armate ucrainene. Totodată, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul va finaliza în luna iunie o inițiativă pentru modificarea cadrului legislativ, în urma căreia va fi creat instrumentul de ordonanță de urgență ca și în România.

Prim-ministrul Dorin Recean a venit astăzi în fața deputaților pentru a cere prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, în contextul desfășurării în continuare a războiului din Ucraina, declanșat de Rusia. Totodată, Guvernul va procura, începând cu săptămâna viitoare, Republica Moldova va începe să procure gaze naturale mai ieftine. Prim-ministrul, Dorin Recean, a declarat de la tribuna Parlamentului, că autoritățile vor solicita, în acest context, diminuarea tarifului la gazele naturale. În același timp, șeful Executivului a anunțat că în curând vor veni cu o inițiativă în urma căreia va fi creat instrumentul de ordonanță de urgență ca și în România.

„Guvernul va finaliza în luna iunie o inițiativă de schimbare a cadrului legislativ pentru a introduce în cadrul legislativ instrumentul de ordonanțe de urgență, după modelul României. Aceasta va permite, pe de o parte, Guvernului să intervină imediat atunci când există o urgență, iar pe de altă parte, ordonanța de urgență va crește substanțial eficiența controlului parlamentar asupra deciziilor Guvernului. Aceasta va asigura că Guvernul să poată să intervină imediat, prompt, iar controlul parlamentar asupra acestor decizii să fie mult mai eficient”, a punctat Dorin Recean.

Solicitarea prim-ministrului Dorin Recean de a prelungi starea de Urgență pentru a opta oară, a fost criticată de deputații din opoziție. Dezbaterile după anunțarea solicitării au durat în jur de două ore. Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Ivanna Koksal, a precizat că țara noastră nu are nevoie de stare de urgență și că prelungirea acesteia este absurdă.

„În nici-o țară vecină cu Ucraina cum ar fi Ungaria, Polonia, România, nu a fost declarată stare de urgență. Nici în țara noastră aum nu există o nevoie stringentă de stare de urgență. Vedem deschis că comisia pentru situații excepționale se folosește de această situație. CSE adoptă decizii ineficiente, care sunt puțin legate de criza energetică, cea din sănătate și cea din sectorul agricol”, a declarat Ivanna Koksal.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Ulterior, aceasta a fost prelungită de mai multe ori. Ultima dată, Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul țării, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult