Comratul cere cote reprezentative ale autonomiei în Parlament, Guvern și organele centrale judiciare și de drept
Congresul Deputaților și Autorităților reprezentative de toate nivelurile din autonomia găgăuză a adoptat sâmbătă o rezoluție, prin care cere cote reprezentative ale autonomiei în Parlament, Guvern și organele judiciare și de drept, cu respectarea principiului proporționalității după numărul de locuitori.
Totodată, Comratul cere interzicerea activităților partidelor ale căror programe includ lichidarea Republicii Moldova ca stat independent și recunoașterea faptului că Republica Moldova nu își îndeplinește obligațiile de garant al exercitării depline a împuternicirilor autonomiei găgăuze, prevăzute în art. 25 al Legii cu privire la statutul juridic special al UTA Gagauz-Yeri.
În același timp, participanții la Congres au cerut ca statutul juridic special al autonomiei găgăuze să fie fixat în Constituție.
Semnatarii Rezoluției mai cer aducerea legislației Republicii Moldova în conformitate cu statutul autonomiei găgăuze și încetarea practicilor ilegale de blocare din partea autorităților centrale a exercitării împuternicirilor autonomiei, prevăzute în Legea cu privire la statutul juridic al autonomiei găgăuze.
De asemenea, participanții la Congres solicită repunerea în termen de trei luni a serviciilor fiscal, ecologic, statistică și altor servicii și organe desconcentrate, precum și a întreprinderilor de stat comasate de către autoritățile centrale fără niciun temei și fără acordul autorităților autonomiei.
„Declarăm că în cazul ignorării din partea autorităților centrale a cerințelor legale privind respectarea competențelor și împuternicirilor autonomiei găgăuze, precum și fixarea statutului politico-juridic al Găgăuziei, toată responsabilitatea va reveni autorităților centrale”, se mai arată în Rezoluția adoptată de Congresul Deputaților și Autorităților reprezentative de toate nivelurile din autonomia găgăuză. Documentul va fi expediat președintelui țării, președintelui Parlamentului, președinților Rusiei, Turciei și SUA, reprezentanților Consiliului Europei și Uniunii Europene, misiunii OSCE și corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, precum și șefilor de stat și de guvern, instituțiilor UE, participanți la Summitul Comunității Politice Europene.
Următorul Congres al Deputaților și Autorităților reprezentative de toate nivelurile din autonomia găgăuză va fi convocat pe 9 septembrie 2023.