Maia Sandu, de Ziua Nistrului: „Fluviul ne oferă multe privilegii pentru a ne dezvolta și a asigura un trai confortabil”
În ultima duminică a lunii mai, este marcată Ziua Nistrului. Cu această ocazie, președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj, menționând că „Nistrul ne oferă multe privilegii pentru a ne dezvolta și a asigura un trai confortabil. Și este de datoria noastră să-l protejăm, tratându-l cu respect prin epurarea apelor uzate, gestionarea corectă a deșeurilor și prin împădurirea malurilor”.
„Istoria neamului nostru este strâns legată de apele curgătoare ale fluviul Nistru. De-a lungul timpurilor, apele Nistrului au ajutat oamenii din localitățile de pe malurile sale să-și crească roada, să adape animalele, să transporte mărfurile, să-și hrănească familiile. Puțin se cunoaște despre faptul că fluviul Nistru a ajutat mii de oameni să supraviețuiască în perioada foametei din 1946-1947. Astăzi, fluviul Nistru este sursa de apă la robinet pentru sute de mii de oameni din raioanele Soroca, Sângerei, municipiile Bălți și Chișinău”, se menționează în mesajul șefei statului.
Totodată, potrivit președintelui, în următorii ani, cetățenii din raioanele Strășeni și Călărași vor avea apă la robinet din Nistru, datorită unei magistrale, care va fi construită cu susținerea Guvernului Germaniei.
„Mii de hectare de terenuri din raioanele Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi și Ștefan Vodă sunt irigate cu apele Nistrului și protejează plantațiile multor agricultori de secetele tot mai frecvente din ultimii ani din țara noastră. Mii de păsări, plante și animale își găsesc adăpost în zonele umede Unguri-Holoșnița și Nistrul de Jos, iar comunitățile locale își dezvoltă afaceri turistice pentru cei care caută un loc de refugiu de aglomerația zilnică”, a mai spus Maia Sandu.
În acest an, potrivit Ministerului Mediului, sărbătoarea Ziua Nistrului se va desfășura sub sloganul „Râul care ne unește” și prevede mai multe evenimente la care sunt invitați toți doritorii.
Menționăm că fluviul Nistru prezintă o importanță considerabilă din punct de vedere transfrontalier, fapt confirmat prin Convenția de la Helsinki privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale.