O misiune de Parteneriat a Uniunii Europene a fost lansată la Chișinău. Josep Borrell: Puteți conta pe noi, suntem în aceeași barcă
O misiune de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova a fost lansată astăzi la Chișinău. Aceasta cuprinde zeci de experți care vor ajuta țara noastră să facă față amenințărilor hibride din partea Federației Ruse. La ceremonia de lansare a participat și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, care a menționat că misiunea va pregăti instituțiile statului pentru a face față crizelor viitoare. La eveniment au fost prezenți ministrul de Externe, Nicu Popescu, și ministra de Interne, Ana Revenco.
Din echipa misiunii fac parte 40 de experți străini, iar șeful misiunii este diplomatul român Cosmin Dinescu. Guvernul Republicii Moldova le-a oferit tuturor statutul de diplomat. Misiunea va fi, de fapt, o structură de securitate, care va oferi sfaturi strategice și operaționale autorităților de la Chișinău, pentru a întări rezistența Republicii Moldova în fața atacurilor hibride rusești. Au fost stabiliți trei piloni de acțiune, printre care consolidarea instituțiilor care gestionează crizele de securitate națională, dar și o celulă de proiect, care se va ocupa de echipamente, instruiri și sprijin operațional.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a spus că misiunea va oferi un sprijin strategic și operațional suplimentar, pentru o pregătire mai bună de viitoarele crize.
„Această misiune va oferi, de asemenea, un sprijin strategic și operațional suplimentar, pentru a vă pregăti mai bine pentru viitoarele crize. În al doilea rând, această misiune va ajuta la creșterea rezilienței, pentru a face față amenințărilor hibride, în special, securitatea cibernetică, contracararea manipulării informațiilor străine, care sunt un pericol ce crește și crește peste tot și pune democrația noastră în pericol. Acest lucru va necesita elaborarea de strategii și politici, identificarea de consolidare a capacităților necesare pentru avertizare timpurie, detectare a amenințărilor și un răspuns eficient la ele.”
Prezent la eveniment, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a menționat că noua misiune de parteneriat cu UE este o investiție a Uniunii Europene în calmul, pacea, stabilitatea țării noastre, dar și în capacitatea Republicii Moldova de a consolida democrația și parcursul european, mai ales în contextul regional actual, în care avem un război la hotar, avem trupe ruse în regiunea transnistreană, avem atacuri hibride și ani la rând am fost șantajați de Rusia.
„Această misiune într-adevăr este un pas foarte important pentru consolidarea capacităților noastre și fortificarea statului nostru, pentru fortificarea rezilienței noastre, care, evident, ne va permite și în continuare să asigurăm stabilitatea, pacea, calmul și europenitatea țării noastre.”
Iar ministra de Interne, Ana Revenco, susține că datorită noii misiuni va crește capacitatea departamentală a MAI.
„La nivelul MAI, privim de asemenea misiunea și ca pe o oportunitate strategică de transfer către instituțiile europene al lecțiilor învățate și acțiunilor deja întreprinse de Republica Moldova ca răspuns la multiplele crize suprapuse.”
Misiunea va dura doi ani și are un buget de 13,4 milioane de euro.