Aderare UE

Josep Borrell: Securitatea, stabilitatea și conectivitatea sunt cuvintele-cheie ale acestei reuniuni

Securitatea, stabilitatea și conectivitatea vor fi cuvintele-cheie ale acestei reuniuni din perspectiva construirii unui cadru comun de politici pentru UE, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

 flickr.com
Sursa: flickr.com

„Eu sper că prezența multor lideri aici, care sunt aproape de Ucraina, la câțiva kilometri de frontiera cu Ucraina, vor trimite un mesaj puternic despre unitate. Cum multe state, nu doar cele din UE, vor apăra ordinea internațională, dreptul oamenilor și suveranitatea țărilor. Este foarte important ca acest mesaj să ajungă la Rusia. Rusia nu este aici, nu de aceea că nu am vrut să o invităm, dar Vladimir Putin a exclus Rusia din această comunitate prin lansarea acestui atac. Trebuie să lucrăm la trei lucruri. Primul - să conectăm mai bine oamenii din această comunitate politică. Al doilea este să stabilizăm continentul nostru și al treilea lucru este securitatea, stabilitatea și conectivitatea. Acestea sunt cele trei cuvinte-cheie ale acestei reuniuni din perspectiva construirii unui cadru comun de politici pentru UE”, a declarat oficialul.

Josep Borrell s-a referit și la perspectiva de aderare la UE a Republicii Moldova, menționând că ea deja există, iar țara noastră trebuie să facă reforme.

„Perspectiva de aderare există, deja este oferită. Ieri a fost un concert vibrant, unde toată lumea a audiat imnul UE, și eu cred că voința europeană a oamenilor, a Guvernului și calea europeană e foarte clară. Moldova are statutul de candidat. Acum Moldova trebuie să facă reforme. (...) Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu regiunea transnistreană. Ciprul a devenit membru al UE având o problemă teritorială. Moldova la fel poate să facă acest lucru”, a declarat oficialul european.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult