Aderare UE

LIVE // Summit CPE // Maia Sandu, la conferința de bilanț: Am reafirmat hotărârea colectivă de a readuce pacea în Europa

Summitul Comunității Politice Europene își ține lucrările în Republica Moldova. Reuniunea se desfășoară la Castelul Mimi din comuna Bulboaca. Liderii europeni discută chestiuni legate de securitatea continentului european în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, securitatea energetică. În ajunul evenimentului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că această reuniune va consolida dialogul politic între statele membre ale UE, precum și cele din afară, va oferi oportunități reale de interconectare a Republicii Moldova în spațiul european.

MAEIE
Sursa: MAEIE

UPDATE 17:38 Maia Sandu, la încheierea evenimentului de la Bulboaca: „Summitul de astăzi ne arată cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană (...). Am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a readuce pacea în Europa”.

Afirmația a fost făcută de președinta Republicii Moldova Maia Sandu după Summitul Comunității Politice Europene.

UPDATE 17:10 Norvegia alocă Republicii Moldova 50 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, într-un briefing comun susținut cu șefa statului Maia Sandu. La rândul său, președinta țării a remarcat că urmează încă discuții despre modul cum vor fi folosite aceste resurse financiare.

UPDATE 17:00 Președinta Republicii Moldova a avut o întrevedere trilaterală cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și șeful statului francez Emmanuel Macron.

UPDATE 16:39 Pe parcursul zilei de astăzi au existat tentative de destabilizare a situației din țară din partea unor grupuri politice mici, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

UPDATE 16:26 Republica Moldova și Ucraina sunt parte a Europei democratice, iar „dacă noi, europenii, nu reușim să le ajutăm, înseamnă că am pierdut, atât de simplu este”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă, în cadrul Summitului CPE.

UPDATE: 13:25 Partea oficială s-a încheiat. Participanții au făcut o fotografie de familie. Urmează discuțiile în cadrul meselor rotunde.

MAEIE
Sursa: MAEIE
MAEIE
Sursa: MAEIE

UPDATE 13:15 Premierul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte: „Ucraina trebuie să câștige și trebuie să facem tot ce se poate pentru ca acest lucru să se întâmple, să avem o coaliție internațională, să întărim capacitatea de apărare a Ucrainei. Trebuie cu ajutorul mai multora să pregătim piloții ucraineni pe avioane de tip F16. De asemenea, trebuie să extindem coaliția „Patriot””.

UPDATE 13:00 Premierul Italiei, Giorgia Meloni: „Acest eveniment are o valoare și o aromă deosebită, pentru că noi aici sărbătorim în timp ce ucrainenii impresionează lumea și arată cât de dificil poate fi să elibereze o națiune, apărându-ne în același timp securitatea noastră și protejând dreptul internațional fără de care nimeni nu ar putea fi în siguranță. (...) De ce suntem aici? Cred că ne aflăm aici pentru a ne reaminti că Europa nu este un club. Nu este vorba doar despre reguli și interese. Europa este o civilizație”.

UPDATE 12:48 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se adresează în fața liderilor prezenți la Summitul CPE. „Astăzi, de fiecare dată când ne pregătim să luăm decizii pentru binele popoarelor noastre, nu trebuie să uităm că orice îndoială pe care o arătăm aici Rusia va profita de ea. Nu putem avea îndoieli în legătură cu unitatea noastră sau în legătură cu modul în care răspunde la provocările vremurilor noastre. Aici, în Moldova, din fericire, nu am auzit raiduri aeriene, sirene sau artileria rusă”, a declarat președintele Ucrainei.

UPDATE 12:43 Maia Sandu susține un discurs în fața tuturor liderilor. „Nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte. În ultimul an am dat dovadă de putere și solidaritate”.

UPDATE 12:32 La această oră, restricțiile de circulație au fost ridicate în Chișinău. În acest moment, toate delegațiile se află la Bulboaca, informează Poliția.

UPDATE 12:08 Inițiatorul Comunității Politice Europene, Emanuel Macron, a ajuns la Bulboaca și a fost întâmpinat de președinta Sandu. Acesta nu a făcut declarații înainte de eveniment.

Update 11:32 Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a ajuns la Castelul Mimi pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene.

„Provocările comune de securitate, energie și conectivitate le putem aborda doar prin acțiuni comune. Suntem aici pentru a sprijini Moldova, Ucraina și întreaga comunitate”.

UPDATE 11:25 Președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns la Castelul Mimi, unde a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu.

UPDATE 11:05 Delegația oficială a Republicii Lituania a ajuns la Chișinău.

UPDATE 10:54 Delegația României și cea a Marii Britanii au ajuns pe Aeroportul Internațional Chișinău.

UPDATE 10:51 Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a ajuns la Castelul Mimi.

„Eu sper că prezența multor lideri aici, care sunt aproape de Ucraina, la câțiva kilometri de frontiera cu Ucraina, vor trimite un mesaj puternic despre unitate”.

UPDATE 10:36 Delegațiile oficiale ale Republicilor Croația și Slovenia sunt deja la Chișinău.

UPDATE 10:40 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns la Castelul Mimi. Ea nu a făcut declarații pentru presă.

UPDATE 10:34 Până la această oră, pe Aeroportul Internațional Chișinău au sosit delegațiile oficiale ale Greciei, Slovaciei, Austriei și Bulgariei.

UPDATE 9:50 Premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovačevski, a ajuns la Summitul Comunității Politice Europene. „Noi am deschis procesul de negocieri pentru aderarea la UE anul trecut, pe data de 19 iulie. Screeningul este în proces de derulare, respectiv, patru capitole au fost deja finalizate. În noiembrie planificăm să finalizăm toate fazele de screening, rapoartele vor fi publicate după care va urma deschiderea capitolelor”.

UPDATE 9:54 Alexander De Croo, prim-ministrul Belgiei, întâmpinat de șefa statului.

„Este un moment important și faptul că practic 50 de persoane se reunesc aici, dacă un an în urmă am fi spus că asta s-ar putea întâmpla, nimeni nu ar fi crezut. De fapt, acest lucru arată ce înseamnă să fii unit cu Europa asupra unei cauze importante, este vorba de stabilitatea continentului, stabilitatea, prosperitatea și pacea sunt un mesaj foarte important pentru țările supuse presiunii, ca Ucraina și Moldova. O felicit pe doamna președinte Sandu pentru organizarea evenimentului”, a menționat Alexander De Croo.

UPDATE 9.46 Oaspeții Summitului Comunității Politice sunt primiți de către șefa statului Maia Sandu la Castelul Mimi de la Bulboaca. Primul întâmpinat este președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

„Este extrem de important pentru noi că suntem astăzi aici și noi vom discuta aici probleme foarte importante, vom confirma încă o dată sprijinul nostru pentru Ucraina în acest proces de rezistență împotriva agresiunii rusești”, a declarat Maia Sandu.

Volodimir Zelenski a anunțat că va propune la Summitul CPE crearea „Coaliției Patrioților”.

„Vom discuta și despre posibilități de sprijin pe câmpul de luptă”, a spus liderul de la Kiev.

Comunitatea Politică Europeană, care se reunește pentru al doilea său summit pe 1 iunie la Bulboaca, în R. Moldova, este „copilul războiului din Ucraina provocat de invazia Rusiei”, un club gândit între altele să ofere „o casă europeană vizibilă” Ucrainei, se arată în prima analiză publicată de Institutul pentru Geopolitică de la Bruxelles, creat odată cu CPE, în 2022.

Comunitatea Politică Europeană (CPE) își propune să promoveze dialogul politic și cooperarea în vederea abordării chestiunilor de interes comun și să consolideze securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.

Creată la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, Comunitatea Politică Europeană a fost lansată anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Rusia, ca un forum interguvernamental.

La summitul inaugural, de la Praga, din octombrie 2022, Macron s-a referit la această platformă ca la „o oportunitate de a construi o intimitate strategică în Europa”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult