Politic

Discursul Maiei Sandu la Summitul CPE 2023: „Noi nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme, peste noapte, în refugiați”

Sesiunea plenară a Comunității Politice Europene, care se desfășoară astăzi la Bulboaca, a început cu un discurs al președintei țării, Maia Sandu. Șefa statului a accentuat că organizarea evenimentului la 20 de kilometri de granița cu Ucraina „este o expresie clară a solidarității cu Ucraina și poporul ucrainean”.

„Ucrainenii luptă pentru libertate, valori europene și pentru viitorul continentului. Acest summit este o expresie clară a unității, forței și hotărârii de a acționa împreună, ca o familie. Care este miza pentru Europa, ordinea internațională bazată pe reguli, pentru cetățenii noștri. Nu putem accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze. Noi nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte, pentru că o altă țară ia decizia de a-și invada vecinul. Nu putem să spunem poporului că nu există o siguranță în legătură cu aprovizionarea cu energie. Cu toții avem dreptul și capacitatea de a ne forma destinele noastre. Pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să joace un rol activ în comunitatea politică europeană, să devină membră a Uniunii Europene și să colaboreze pentru a construi o Europă mai puternică. Comunitatea noastră poate să crească și să devină o platformă cheie pentru securitate, pace și pentru Europa”, a declarat șefa statului.

În deschiderea Summitului, au ținut discursuri președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, premierul Italiei, Giorgia Meloni, premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, și președintele României, Klaus Iohannis.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult