Aderare UE

Roberta Metsola: „Noi avem provocări comune de securitate, energie și conectivitate”

„Suntem aici pentru a da dovadă de sprijin pentru Republica Moldova, pentru Ucraina și pentru comunitatea europeană vastă”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, înainte de deschiderea sesiunii plenare din cadrul Summitului CPE.

Președintele Parlamentului European a menționat că țările europene pot face față riscurilor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, doar trecând „testul de reziliență”.

„Noi avem provocări comune de securitate, energie și conectivitate, pe care le putem aborda doar prin intermediul unor acțiuni comune. Riscurile invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina sunt niște lucruri cărora le putem face față doar trecând testul de reziliență și sper că vom face acest lucru acum. Sunt foarte bucuroasă să văd mulți lideri ai țărilor din Balcanii de Vest, pentru că noi vrem să pledăm pentru o integrare europeană mai rapidă, mai profundă a acestor țări. Am fost aici săptămâna trecută, în Republica Moldova, în fața unui număr de peste 80 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care cântau și declarau cu fermitate despre faptul că locul Republicii Moldova este în Europa. Și sunt aici, în numele Parlamentului European, și o să pledez pentru acțiuni și soluții comune”, a declarat Roberta Metsola.

Întrebată despre parcursul european al Republicii Moldova, președinta Parlamentului European a menționat că „sunt impresionați de viteza cu care Republica Moldova avansează în activitatea pe care o desfășoară”.

„În primul rând, faptul că ne întâlnim aici, în Republica Moldova, nu este doar o demonstrare a sprijinului nostru, dar la fel și a angajamentului nostru care rezultă din momentul în care Republica Moldova a devenit stat candidat și pentru că negocierile de aderare urmează să fie lansate chiar anul acesta. Noi suntem impresionați de viteza cu care Republica Moldova a răspuns la toate recomandările și cum avansează în activitatea pe care o desfășoară și sarcinile pe care le-a impus Comisia Europeană”, a mai declarat Roberta Metsola.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult