Aderare UE

Klaus Iohannis: Consolidarea Republicii Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei

Agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai distructivă perioadă de după Războiul Rece. Ne revine responsabilitatea, în calitate de Comunitate a statelor democratice europene, să răspundem acestui moment istoric și să îi susținem pe cei mai vulnerabili dintre noi, a spus Președintele României, Klaus Iohannis, în deschiderea sesiunii plenare a Summitului Comunității Politice Europene, care se desfășoară astăzi la Castelul „Mimi” de la Bulboaca.

Trebuie să fim din ce în ce mai conștienți de provocările geostrategice la adresa unor țări precum Ucraina și Republica Moldova, a subliniat președintele României în deschiderea sesiunii plenare a Summitului CPE.

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la acest al doilea Summit al Comunității Politice Europene, cu atât mai mult cu cât ne aflăm aici, în Republica Moldova. Ceea ce este ilustrativ pentru vocația europeană a Republicii Moldova și pentru seriozitatea eforturilor de reformă dedicate aderării sale la Uniunea Europeană. De asemenea, demonstrează concentrarea atenției asupra întregii Vecinătăți Estice și a regiunii Mării Negre.”

Președintele Iohannis a salutat prezența președintelui Zelenski la Summit, subliniind că „suntem uniți și solidari în sprijinul puternic pentru Ucraina și poporul său”.

„Agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai distructivă perioadă de după Războiul Rece. Ne revine responsabilitatea, în calitate de Comunitate a statelor democratice europene, să răspundem acestui moment istoric și să îi susținem pe cei mai vulnerabili dintre noi. Aceste state au ales calea democrației pentru a-și proteja independența, suveranitatea și integritatea teritorială, susținând valorile care au stat mereu la baza luptei noastre pentru libertate și democrație”, a declarat Klaus Iohannis.

„În acest context, doresc să salut eforturile conducerii de la Chișinău pentru gestionarea a două provocări majore: prima vizează procesul de reforme necesare pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar a doua vizează combaterea amenințărilor hibride prin care se urmărește compromiterea stabilității și a rezilienței”, a spus șeful statului român, care a trecut în revistă acțiunile de susținere a Republicii Moldova pe calea sa spre Uniunea Europeană, care e plină de provocări.

„România a oferit sprijin crucial pentru gestionarea acestor provocări: prin oferirea de expertiză în afaceri europene, pentru a accelera procesul de reforme și a iniția negocierile de aderare la UE, în acest an; prin acordarea de asistență financiară și sectorială substanțială. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată de România alături de Franța și Germania, noul regim de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană cu primele listări de persoane care au acționat împotriva stabilității statului și noua Misiune de parteneriat a UE în Republica Moldova - sunt alte exemple concrete ale sprijinului nostru.”

În încheiere, președintele României le-a transmis un mesaj tuturor cetățenilor Republicii Moldova: „Nu sunteți singuri!”.

„Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici, pentru Republica Moldova. Consolidarea Republicii Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei. Ceea ce trebuie să facem este să oferim sprijinului nostru mai multă vizibilitate pentru cetățenii Republicii Moldova. Este important ca ei să constate o îmbunătățire concretă a vieții lor zilnice. Acesta este un element crucial pentru o poveste de succes a Republicii Moldova”, a conchis Klaus Iohannis.

Președintele României Klaus Iohannis a ajuns în Republica Moldova pentru Summitul CPE și a fost primit de Maia Sandu.

Șeful statului român a călătorit în același avion cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Din delegația română care îl însoțește pe președintele Iohannis face parte și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Citește mai mult