Aderare UE

Ministrul Regatului Țărilor de Jos: Țările europene trebuie să întărească capacitățile de apărare a Ucrainei și trebuie să extindă coaliția „Patriot”

Țările europene trebuie să întărească capacitățile de apărare a Ucrainei și să extindă coaliția „Patriot”, a declarat prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, la deschiderea sesiunii plenare a Summitului Comunității Politice Europene.

„Ucraina trebuie să câștige și trebuie să facem tot ce se poate pentru ca acest lucru să se întâmple, să avem o coaliție internațională, să întărim capacitatea de apărare a Ucrainei. Trebuie cu ajutorul mai multora să pregătim piloții ucraineni pe avioane de tip F16. De asemenea, trebuie să extindem coaliția „Patriot”. Cred că nu e nevoie să vă spun cât de mare este miza, vedem în fiecare zi imagini de pe front și știm că acest război nu se va încheia de la sine. Ucraina trebuie să știe că se poate baza pe noi toți, că în astfel de vremuri va trebui să oferim mai mult sprijin umanitar, financiar, militar. Acesta este angajamentul nostru comun”, a declarat premierul Țărilor de Jos.

Oficialul a menționat că în Republica Moldova amenințarea rusă este „palpabilă”.

„Reuniunea noastră spune foarte multe. Moldova este vecina Ucrainei și aici amenințarea rusă este palpabilă. Rusia vrea să submineze încrederea poporului moldovenesc cu amenințări hibride. Suntem impresionați de curajul poporului, sunteți un exemplu pentru noi. Suntem uniți în convingerea noastră că trebuie să facem tot ce se poate pentru a restabili pacea, securitatea și justiția în Europa”, a menționat Mark Rutte.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult