Social

Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Mare

Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Mare sau Rusaliile. Acesta este unul din praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe, fiind sărbătorit la cincizeci de zile după Sfintele Paști.

Pentru creștini, Duminica Mare sau Sfânta Treime reprezintă Pogorârea Sfântului Duh, eveniment ce a avut loc la 50 de zile după ziua de Paști.

La cincizeci de zile după Învierea Domnului, la sărbătoarea evreiască numită Cincizecimea (cincizeci de zile de la sărbătoarea ieșirii), în timp ce Apostolii și alți ucenici ai Domnului Iisus Hristos erau adunați împreună în rugăciune în „foișorul cel de sus”, Duhul Sfânt a coborât peste ei sub forma unor „limbi de foc despicate” făcând zgomotul unui vânt puternic și ei au început să vorbească în limbi pe care nu le cunoșteau.

Caracteristica principală care deosebește Duminica Mare de alte sărbători, este obiceiul de a împodobi porțile casei, ferestrele, ușile și icoanele cu ramuri verzi de salcie, nuc sau tei. Există și obiceiul de a colecta în această zi flori de cimbru și corovatic, care sunt așternute în casă. Unele flori sunt duse la biserică și sfințite, apoi acestea sunt puse cu mare grijă la icoane, după sărbători ele fiind aruncate în curte, mai ales în caz de ploaie sau grindină.

Duminica Mare și Rusaliile sunt sărbători dedicate pomenirii morților, elogierii apei și vegetației.

În Republica Moldova se practică să se meargă la cimitir cu pomeni pentru pomenirea morților. Ca pomană de sufletul răposatului se oferă obiecte tradiționale din lemn și lut: boluri, oale, ulcioare, în care se toarnă lapte și tăieței; căni cu apă sau vin. La toarta pomenilor se prind crengute de busuioc și trandafiri, frunze de nuci. Pomenile se împart rudelor, vecinilor și în special copiilor.

În unele localități din R. Moldova de Rusalii se curăță izvoarele și fântânile. Acest lucru se face după Sfânta Treime, când înfloresc trandafirii. Obiceiul de curățare a izvoarelor și fântânilor reprezintă o chemare la reînnoire, puritate, odată cu Coborârea Sfântului Duh. Pentru această sărbătoare gospodinele pregătessc bucate speciale: sarmale învelite în frunze de hrean, plăcinte cu verdeață, cartofi și brânză.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult