Social

Saber Guardian - 2023: Peste 10 mii de militari din 13 țări ale lumii, inclusiv Republica Moldova, participă la exercițiul militar

Peste 10 mii de militari din 13 țări ale lumii, inclusiv Republica Moldova, participa în aceste zile la Saber Guardian - 2023. Exercițiul militar multinațional se desfășoară în România, în mai multe localități concomitent. Acesta are drept scop dezvoltarea interoperabilității comune și multinaționale cu forțele armate ale statelor aliate și partenere NATO.

Scenariul zilei, pregătit pentru militari, presupune ca aceștia să recupereze un teritoriu aflat pe malul opus al brațului Borcea. Manevrele efectuate de militarii mobilizați în acest scop au inclus deplasări terestre, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, implicarea tehnicii din toate categoriile de forțe, dar și parașutări. Unul dintre cele mai solicitante momente a fost parcurgerea unui curs de apă.

Militarii efectuează un exercițiu de recuperare a teritoriului capturat de pe celălalt mal. Astfel, aici, pe Dunăre, a fost instalat un pod de pontoane, care e traversat de tehnica militară. Acesta are o lungime de aproape 650 de metri și rezistă unei greutăți de aproape 60 de tone. Podul a fost construit din 542 de pontoane, greutatea unuia este de 2,5 tone. Timp de 2 ore, acesta a fost traversat de 50 de blindate. Pentru siguranță, viteza maximă cu care poate circula un vehicul militar pe pod este de 15 km la oră.

La exercițiu participa militari din Italia, Portugalia, Republica Moldova, Franța, SUA, dar și din alte țări membre sau partenere NATO. Militarii susțin că experiența de a munci cot la cot cu colegii din alte țări este una inedită.

*„Avem așteptări mari. Noi suntem aici ca să ne antrenăm cu aliații NATO. Noi ne antrenăm, cooperăm și facem schimb de cunoștințe cu aliații noștri”, a declarat Margarita Garcia din Portugalia.

„Este una dintre cele mai bune oportunități să fim împreună atâția soldați cu atâta tehnică, participând la o operațiune atât de complexă. Este foarte interesant”, a declarat militarul Mathieu din Franța.

„Pentru armata italiană este prima vizita în România. Cooperarea cu unități multinaționale ajută armatei italiene să-și dezvolte nivelul de intercooperare, testează și validează procedurile comune”, spune Romano, un militar din Italia.

Generalul român Constantin Nicolaescu susține că exercițiul a fost parcurs cu succes.

*„Scenariul este să dislocăm forțele noastre aici, pe malul râului Dunăre, pentru a putea ataca inamicul de cealaltă parte a râului”, a declarat generalul Nicolaescu.

Exercițiul continuă o serie bienală de aplicații, începută în anul 2013, și vizează intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru forțele din statele membre NATO și cele partenere.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult