Social

Ziua Mondială a Mediului, marcată la Chișinău, sub sloganul „Mai puțin plastic, mai multă biodiversitate”

„Mai puțin plastic, mai multă biodiversitate" - acesta este sloganul Zilei Mondiale a Mediului, marcată astăzi în multe țări ale lumii. În context, la Chișinău, a avut loc un eveniment public la care s-a discutat despre sistemele de epurare din orașe, reciclarea deșeurilor, în special a plasticului, dar și poluarea aerului sunt principalele probleme care trebuie soluționate.

Cea mai gravă problemă cu care se confruntă întreaga lume, respectiv, și Republica Moldova, rămâne a fi plasticul. Peste 400 de miliarde de tone de plastic sunt produse anual, și doar 10 la sută sunt reciclate. Ministrul Mediului a reiterat necesitatea gestionării eficiente a deșeurilor menajere, inclusiv a plasticului.

„Plasticul a devenit o problemă globală, poluând apele și terenurile și afectând biodiversitatea. Doar prin aplicarea unor măsuri concrete vom reduce utilizarea plasticului și vom promova alternative și măsuri sustenabile în viața de zi cu zi. Vom promova o gestionare eficientă a deșeurilor, în special, a deșeurilor de plastic”, a menționat ministrul Mediului Iordanca-Rodica Iordanov.

Odată ce Republica Moldova a devenit țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, trebuie să progreseze și la capitolul ecologie. Un domeniu important, în care trebuie să înregistrăm progrese, este programul de împădurire.

„Noi putem și trebuie să facem totul, ca să îngrijim de mediul în care trăim, de mediul în care vor trebui să trăiască copiii noștri. E nevoie să facem investiții substanțiale, ca să ne ajustăm și să trăim, să lucrăm, să nu poluăm, să poluăm mult mai puțin decât poluăm astăzi”, a punctat președintele Maia Sandu.

„Sunt bucuros să observ eforturile ambițioase pe care Moldova le întreprinde în sectorul de mediu, cu sprijinul UE și al altor parteneri. În primul an de când e țară candidată la UE, Moldova a adoptat două legi de a armoniza cu directivele UE aferente”, a declarat Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Unii cercetători afirmă că, dacă lucrurile nu se vor schimba până în 2050, cantitatea deșeurilor de plastic aruncată în oceane va ajunge la 160 de milioane de tone și va însemna chiar mai mult decât masa totală a peștilor din mări și oceane. Anual, economia mondială pierde miliarde de dolari din cauza plasticului care se aruncă și nu se reciclează.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult