Economic

Din cauza pestei porcine, au fost sacrificați circa 25 de mii de porci

Circa 25 de mii de porci din țară au fost sacrificați din cauza focarului de pestă porcină înregistrat în țara noastră de la 30 noiembrie până în prezent, iar alții urmează a fi eliminați, potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Persoanele care au avut pierderi vor primi compensații, anunță ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

În prezent în Republica Moldova au fost identificate două focare de pestă porcină africană, unul în satul Cunicea din raionul Florești, iar altul într-o fermă comercială de mari dimensiuni care se află în satul Soltănești, raionul Nisporeni, a spus pentru postul nostru de radio directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Manciu.

„Aceste focare sunt în curs de eradicare. Are loc monitorizarea mult mai accentuată a circuitului de porci. S-au făcut solicitări pentru a examina starea de sănătate a efectivului de mistreți. Eliminarea animalelor din motivul apariției focarelor de pestă porcină africană se aplică în exploatația afectată doar în situații extreme. De exemplu, când în aceeași localitate apar trei și mai multe focare și boala tinde să se extindă, atunci deja prin deciziilor Comisiei Excepționale se poate lua măsura de a elimina porcii din întreaga localitate. Până la acest moment au fost eliminate circa 24 de mii 600 de animale ”, a spus Manciu.

Republica Moldova a intrat în lista țărilor cu pestă porcină la nivel de ferme, iar cetățenii ar trebui să colaboreze cu reprezentanții din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a spus astăzi în cadrul unei sesiuni de discuții cu reprezentanții Direcțiilor raionale de agricultură ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Oficialul a mai adăugat că persoanele care au pierderi a animalelor din cauza pestei porcine vor primi compensații.

„Această boală a fost dusă de animale, oameni, care nu au conștientizat cât de importantă este biosecuritatea, evidența animalelor. Nu cred că se va întâmpla ca ele să dispară peste noapte, mai ales că nu există nici un vaccin bun, care ar putea ajuta. Noi înțelegem că 29 de mii de capete înseamnă aproape 3,5 milioane de euro compensații plătite din bugetul țării”, a menționat ministrul.

Vladimir Bolea a mai spus că în anul 20 22 au fost identificate 14 focare de pestă porcină africană.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult