Politic

La cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate de la Chișinău s-a discutat despre contracararea amenințărilor hibride

Republica Moldova este una dintre țintele principale ale războiului hibrid declanșat de Rusia împotriva lumii democratice. Obiectivele urmărite de Kremlin sunt de a diviza societatea și de a genera haos. În acest scop, Moscova folosește instrumente precum dezinformarea, propaganda sau șantajul energetic. Subiectul amenințărilor hibride a fost discutat la cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate de la Chișinău.

mai.gov.md
Sursa: mai.gov.md

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, susține că o bună parte din societatea noastră mai trăiește cu sentimentul că soluția salvatoare vine de la Kremlin, în condițiile în care tentativele Chișinăului de a determina viitorul țării au fost puternic afectate de embargoul, șantajul energetic și știrile false lansate de Rusia. Ana Revenco a precizat că, pentru a contracara aceste acțiuni, în cadrul Ministerului de Interne a fost creat un grup de analiză a riscurilor, iar toate subdiviziunile lucrează împreună, pentru a acționa concertat și rapid, acolo unde există riscuri grave.

„Pentru prima dată, avem planuri de o complexitate fără precedent, planuri de răspuns, care sunt bazate pe capacitate de adaptare și care neapărat reflectă principiul de flexibilitate. Ele sunt documente vii, pentru că înțelegem că dinamica lucrurilor este la fel una foarte vie.”

Președinte Comisiei securitate din cadrul Parlamentului României, Nicoleta Pauliuc, a menționat că obiectivele principale ale războiului hibrid dus de Rusia este să genereze haos, să denigreze valorile democratice, pentru ca partenerii să reducă din sprijinul acordat Republicii Moldova. În acest scop, Moscova folosește intens știrile false.

„Nu trebuie să cădem în capcana de a reduce nivelul libertății de exprimare din societățile noastre, pentru a deveni rezilienți în raport cu aceste atacuri evidente. Avem nevoie de o strategie coerentă și de mecanisme concrete, pentru a stăvili propaganda anti-NATO și anti-UE, dar și fenomentul fake news.”

Odată cu declanșarea invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, Procuratura Generală a inițiat mai multe cauze penale privind propagarea războiului, diversiune, alerte false cu bombă sau pregătiri de dezordine în masă.

Igor Demciucin, adjunctul procurorului general interimar, s-a referit la fapte concrete comise „în scopuri militare”.

„Pe parcurs, la fel, au fost constatate și alte fapte, care au fost comise, care nu aveau o haină legală pentru a fi incriminate, nu erau prevăzute în legea penală. Vorbim de așa fapte, cum ar fi separatismul, survolarea ilegală a spațiului aerian de către obiecte utilizate în scopuri militare.”

În același timp, potrivit reprezentanților SIS, Rusia urmărește compromiterea procesului de integrare în Uniunea Europeană a țării noastre, dar și blocarea cooperării cu UE și NATO. Mai mult, Moscova utilizează regimul separatist de la Tiraspol ca instrument de influență asupra Chișinăului.

„Avem șantajul energetic împreună cu propaganda informațională, avem finanțarea ilegală a ceea ce noi numim coloana a cincea, avem infiltrarea destructivă a serviciilor ruse de informații și avem crimă organizată, care acționează în teritoriu destul de intens, în special, în ultima perioadă”, a declarat Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate.

La cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate de la Chișinău au participat peste 50 de reprezentanți din cinci state europene. Prima ediție a avut loc în decembrie, anul trecut.

mai.gov.md
Sursa: mai.gov.md

Citește mai mult