Cultură

La Chișinău se desfășoară Zilele Literaturii Române, ediția a VI-a

Scriitori de pe ambele maluri ale Prutului s-au reîntâlnit la Chișinău, după doi ani de pandemie, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Zilelor Literaturii Române. Până în data de 17 decembrie vor avea loc 20 de evenimente: lecturi cu public, lansări de carte, dezbateri și sesiuni de autografe.

„Zilele Literaturii Române se întâmplă ori de câte ori cineva scrie un text valoros, un poem inspirat. Pentru mine foarte mult contează ca autorii români să se cunoască între ei, faptul că se citesc între ei, dar este foarte importantă prezența fizică”, menționează poetul Emilian Galaicu-Păun.

„Publicul de la Chișinău poate să facă cunoștință în felul acesta cu scriitori proaspeți, vii din Republica Moldova și din România. Pentru că multă lume din publicul larg citește doar scriitorii care au murit deja. E bine să-i citim și pe cei vii”, consideră scriitoarea Paula Erizanu.

Cititorii de diferite vârste s-au arătat interesați de eveniment.

„Avem bucuria de a ne întâlni cu acești scriitori și aici, la librărie, și la muzeu, dar să-i aducem și în liceul nostru „Spiru Haret”. E o șansă unică”, spune profesoara Mariana Jitari.

„În primul rând, dezvoltăm cultura româneasca și cultura lecturii”, spune elevul Mihai Țurcanu.

Au fost lecturate file din cărți. Scriitorii au abordat și probleme de actualitate.

„Noi nu suntem din Republica Moldova și din România, noi suntem aceeași literatură, de fapt. Când scrii în aceeași limbă, spațiile nu prea contează. Suntem împreună chiar dacă avem taxe la vamă. Ar trebui să încercăm să fim mai puternici în partea cealaltă a Europei unde nu prea existăm. E o problemă”, afirmă scriitorul Cristian Fulaș.

„Nu cred că avem scriitori mai slabi ca cei englezi, francezi, spanioli. Noi avem tematica, universul nostru, dar lipsesc traducerile și apoi promovarea”, consideră scriitorul George C. Dumitru.

Șirul de evenimente organizate în cadrul Zilelor Literaturii Române la Chișinău va culmina, sâmbătă, 17 decembrie, la Centrul Artcor, cu un maraton de poezie.

Citește mai mult