Politic

Ambasador: Republica Moldova are 18 proiecte cu Alianța Nord-Atlantică

Numărul proiectelor Republicii Moldova cu NATO, în cadrul Programului de Consolidare a Capacității de Apărare a Republicii Moldova, a crescut de trei ori - de la 6 la 18, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, șeful misiunii Republicii Moldova la NATO, ambasadorul țării noastre în Belgia, Viorel Cibotaru. Potrivit diplomatului, intensificarea relațiilor a fost influențată de începutul agresiunii nejustificate a Federației Ruse în Ucraina și de deciziile luate la Summitul NATO din iunie 2022.

„NATO a solicitat Republicii Moldova, dacă aveți nevoie de ajutor, formulați. Republica Moldova, instituțiile noastre au formulat o serie de necesități legate de organizarea forțelor armate, de capacitarea anumitor capabilități nelegate de forțele armate, dar într-un fel sau altul fac parte, de exemplu, carabinierii este un proiect absolut nou care a apărut acum. După examinarea acestei liste, a fost luată o decizie politică care a fost formulată de către NATO - tailored support, deci un suport extins pentru Republica Moldova. În mai 2022, existau șase proiecte pe hârtie, trei proiecte reale, acum noi avem 18 proiecte”, a declarat ambasadorul Viorel Ciubotaru.

Toate proiectele au o anumită perioadă de implementare, de la șase luni la șase ani.

Totodată, Viorel Cibotaru a declarat că în cadrul Proiectului de Reziliență a fost formată o echipă de asistență a Republicii Moldova în domeniul rezilienței. Acesta este un concept nou, dezvoltat atât de NATO, cât și de Uniunea Europeană, care a avut anterior un mare succes în relația Ucraina – NATO. În cadrul acestei activități au avut loc trei reuniuni mari, două la Chișinău și una la București. Ambasadorul a mai adăugat că NATO urmează să elaboreze un proiect care să paveze un hiperproiect despre reziliență.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult