Soroca: Apicultori și iubitori de miere, reuniți la festivalul „Poienița meliferă”
Iubitorii de miere și-au dat întâlnire duminică în localitatea Dărcăuți din raionul Soroca, unde s-a desfășurat festivalul zonal „Poienița meliferă”. Evenimentul este parte a proiectului „Apicultura, tradiție și sursă de venit în mediul rural" și a fost organizat în cadrul Programului Inovatorii. La festival au venit producători de miere, colective artistice și meșteri populari din nordul țării.
Ala Todiraș a venit la festival cu miere și produse apicole derivate, provine dintr-o familie de apicultori, ea fiind în a patra generație. Are 70 de stupi de albine de care îngrijește de una singura.
*„Sunt apicultoare de la naștere. Am intrat în proiectul GAL „Coline Nistrene”, unde sunt beneficiara proiectului. Am câștigat o sursă pentru a-mi implementa mai departe apicultura. La festivalul de astăzi am venit cu miere, cu diferite nucușoare, cu propolis, cu faguri, cu lumânări, pe care le fac singură”,” a menționat apicultoarea.
Producătorii de miere au adus la festival nu doar miere și produse apicole, dar și bucate tradiționale. Atât participanții, cât și vizitatorii s-au arătat mulțumiți de sărbătoare.
„Ne ocupam de 5 ani cu apicultura și astăzi am venit la festival, pentru a ne promova produsele. Avem o gamă variată de produse apicole.”
„Apicultura e o afacere de familie. Avem miere polifloră în asortiment, de rapiță, de salcâm curat. Prisaca e lângă pădure”.
„Reprezentăm comuna Șolcani. Am pregătit bucate, care conțin minunata noastră miere, și le-am ornat ca să corespundă denumirii festivalului. Avem baba noastră neagră de la nord, negresa, baba albă, sarmale, plăcinte de la Șolcani.”
„Sunt o iubitoare a produselor apicole și, la acest festival, mi-am cumpărat miere de rapiță, polifloră și am cumpărat și lumânări din ceară.”
Evenimentul a inclus și o sesiune plenară cu genericul „Apicultura, tradiție și sursă de venit în mediul rural”, la care apicultorii au aflat despre noutățile din domeniu.
*„Problema apicultorilor este, în primul rând, clima care este la ziua de azi. Are urmări negative și trebuie să cunoaștem ce trebuie să facem la ziua de azi”, a explicat doctorul în științe Victor Gordila.
Festivalul a fost organizat de către Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Colinele Nistrene”, care include reprezentanți din 32 de localități din nordul țării și are drept scop promovarea apiculturii.
„Ne-am dorit acest festival dedicat mierii, deoarece apicultorii din regiunea noastră au avut posibilitatea să se unească împreună, să formeze o bază de date la care să poată accede și să-și poată rezolva problemele, să-și poată realiza producția și dezvolta afacerile”, a declarat primarul satului Dărcăuți, Ion Rozumovschi.
Festivalul „Poienița Meliferă” este la prima ediție și a adunat cca 20 de producători din nordul țării.