Refugiații ucraineni, cazați la o tabără de vară din Bălți, au transformat gătitul bucatelor într-o tradiție
În Bălți se simt ca acasă. Refugiații ucraineni au făcut deja o tradiție din a găti împreună. Se adună la aceeași masă, la o tabără de vară acolo unde sunt cazați aproape 100 de ucraineni și încearcă să uite de ororile prin care au trecut și care mai au loc în țara lor de baștină.
Serile petrecute aici sunt magice, spun refugiații. Au cu cine schimba o vorbă, își povestesc istoriile de viață și se detașează de gândurile rele.
„Ne întâlnim așa foarte des. Mai ales că suntem în ajunul Anului Nou. Am hotărât să preparăm prune uscate cu nuci și frișcă. Noi comunicăm, ne împărtășim gândurile și emoțiile. Cu noi lucrează și psihologii”, povestește Vera, o refugiată din Odesa.
„Suntem aici de două luni. Ne place mult aici. Totul e bine. Ne ajută foarte mult”, spune Olga, o femeia refugiată din Vinița.
De patru luni, Alexandra locuiește în Republica Moldova. Acum o lună a aflat că soldații ruși i-au golit casa părintească de pe malul stâng al Niptrului, din regiunea Herson.
„Au venit, au stricat ușile și au intrat ca și cum ar fi la ei acasă. M-a sunat apoi vecina și mi-a spus că au venit cu mașini, au scos și dus tot ce era în casă, au rămas doar pereții goi”, povestește Alexandra.
Refugiații sunt recunoscători prietenilor de aici pentru ajutor și sprijin. De această dată au pregătit bucatele preferate ale ucrainenilor, dar și ale moldovenilor - ardei umpluți și prune cu miez de nuci.
„Ne-am sfătuit ce vom face, cum vom face. Să gătim ceva ucrainean, ceva moldovenesc? Decidem împreună. Așa ne adunăm în fiecare zi de miercuri, cu toți cei care sunt cazați aici, cu toți activiștii mei care se reunesc și întâi discută, după care gătesc împreună”, menționează reprezentanta Asociației pentru Drepturile Omului Marcela Bagrin.
„Am mai mulți prieteni care mi-au spus despre acest loc, am venit și am oferit asistența necesară. Am venit aici pentru că am vrut să ofer ajutor. E puținul ce-l pot face aici, nici nu-mi imaginez prin ce trec acești oameni”, spune profesorul francez Rémi Veganhaim.
La această masă se adună aproape 40 de persoane, refugiați și voluntari.
„De fiecare dată se discută, se caută o rețetă nouă. De fiecare dată este o mare bucurie pentru că gătesc singuri. La început erau câteva femei, numărul acestora se mărește, ele coc și pâine”, povestește președinta Asociației pentru Drepturile Omului, Diana Grosu.
Potrivit ONU, în Republica Moldova sunt aproape 100 de mii de refugiați. De la începutul războiului, peste 700 de mii de ucraineni au trecut frontiera țării noastre pentru a scăpa de agresiunea Rusiei.