Politic

Aleksei Polisciuk: Orice acțiuni împotriva militarilor ruși din regiunea transnistreană vor fi considerate drept atac împotriva Rusiei

Moscova avertizează asupra oricăror încercări de a destabiliza situația din regiunea transnistreană. Mai mult, Kremlinul va considera provocările împotriva militarilor ruși în zonă ca o provocare împotriva Rusiei. Declarația a fost făcută de directorul Departamentului 2 pentru țările CSI al Ministerului de Externe al Federației Ruse Aleksei Polisciuk, într-un interviu pentru agenția de știri TASS. În context, așa-zisul lider al regiunii transnistrene spune că speră ca OSCE să readucă Chișinăul la masa negocierilor.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Între timp, printr-un comunicat de presă, Biroul de Reintegrare anunță că, mâine, la sediul Misiunii OSCE din orașul Bender, va avea loc o nouă ședință a reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Potrivit directorului Departamentului 2 pentru țările CSI al Ministerului rus de Externe, Kremlinul va considera provocările împotriva militarilor săi din regiunea transnistreană drept un atac împotriva Rusiei și avertizează că va „reacționa adecvat la orice provocări”.

„Avertizăm asupra oricăror încercări de destabilizare a situației în jurul Transnistriei. Militarii ruși se află în regiune pe baze legitime în componența forțelor comune de menținere a păcii și a Grupării operative a trupelor rusești. Orice acțiuni care reprezintă o amenințare la adresa securității lor vor fi considerate, în conformitate cu dreptul internațional, drept atac asupra Federației Ruse”, a declarat Aleksei Polisciuk.

Reprezentantul ministerului rus de externe a mai adăugat că Forțele Armate ale Federației Ruse vor asigura protecția compatrioților, a contingentului rusesc pentru menținerea păcii, precum și a depozitelor militare de la Cobasna. Totodată, oficialul rus a spus despre cuvintele președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care le-a propus militarilor ruși pentru menținerea păcii să plece dacă vor să trăiască, că sunt „o nouă demonstrație a cursului politic agresiv al regimului de la Kiev, ale cărui amenințări trec deja granițele țărilor vecine”.

Drept reacție, așa-numitul lider de la Tiraspol spune că Transnistria nu se simte amenințată și nimic nu indică pregătiri de un eventual atac și, deci nu ar avea nevoie să fie salvată. Iar fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, menționează că în decurs de peste 30 de ani de când pacificatorii se află pe teritoriul țării noastre, singurele focuri de armă trase în zona de securitate, au fost cele ale pacificatorilor.

„Dacă Federația Rusă consideră că militarii ruși, aflați pe teritoriul țării noastre, sunt amenințați, iar noi considerăm că chiar acești soldați sunt sursa amenințărilor de securitate pentru țara noastră. Probabil cea mai bună soluție pentru toată lumea este să plece. Atunci nu va fi amenințat teritoriul Federației Ruse și nici noi nu am fi amenințați”, a declarat Alexandru Flenchea pentru Moldova 1.

Între timp, așa-zisul lider din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselski, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti că speră ca OSCE să readucă Chișinăul la masa negocierilor și să-l oblige să respecte angajamentele asumate.

Discuțiile privind reglementarea transnistreană în formatul 5+2 implică Chișinăul și Tiraspolul ca părți în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE ca mediatori, iar Uniunea Europeană și SUA ca observatori. Ultima rundă de discuții a avut loc la Bratislava în octombrie 2019. Militarii ruși păzesc arsenale din Cobasna, unde sunt peste 20 de mii de tone de muniții. Republica Moldova insistă asupra scoaterii acestor muniții de pe teritoriul țării, dar procesul început în 2001 a fost blocat de pretinsele autorități transnistrene în 2004, după agravarea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului. Gruparea trupelor rusești, care numără aproximativ o mie de soldați și ofițeri, oferă, de asemenea, sprijin contingentului rusesc de menținere a păcii, care se află în zona de securitate pe Nistru. Acum militarii ruși se află de fapt într-o blocadă, deoarece Ucraina a blocat căile de aprovizionare prin teritoriul său, Moldova, care insistă asupra retragerii OGRV, împiedică și ea acest proces.

Citește mai mult