Politic

Expert: În urma deciziei Curții Constituționale, Evghenia Guțul își va păstra mandatul de bașcan, însă nu este clar cum vor conlucra autoritățile centrale cu membra Guvernului

Chiar dacă în urma deciziei Curții Constituționale de a scoate în afara legii Partidul "Șor", bașcanul ales al Găgăuziei de pe listele formațiunii, își va păstra mandatul, nu este clar cum vor conlucra autoritățile centrale cu Evghenia Gutul. Este părerea expertului Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, care susține că dizolvarea Partidului „Șor” nu-i compromit împuternicirile, însă, acest fapt ar trebui să-i îngrijoreze pe locuitorii autonomiei. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea susține că decizia Curții Constituțioale de a dizolva Partidul Șor ar putea crea precedente în exercitarea mandatului de bașcan al Evgheniei Guțul, care este reprezentantă a formațiunii.

„Pe de o parte se va merge pe păstrare decizia Curții de Apel care, din câte înțeleg, în acest context este în instanța superioară, care poate decide asupra validării acestui mandat. Totodată, nu văd cum Evghenia Guțul ar putea să facă parte din Guvernul Republicii Moldova, atât timp cât aceasta vine ca reprezentantă a Partidului „Șor” la funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze. Este greu de crezut că guvernarea de la Chișinău îi va oferi o poziție în echipa guvernamentală. E o situație complicată. Cei mai îngrijorați cred eu că ar trebui să fie locuitorii regiunii găgăuze care au votat-o pe Evghenia Guțul și care de astăzi au în fruntea autonomiei un reprezentant al unui partid scos în afara legii”, a menționat expertul Mihai Mogîldea.

Amintim că la mijlocul luni mai, Evghenia Guțul, candidatul Partidului „Șor”, a câștigat al doilea tur al alegerilor bașcanului din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. La scurt timp, Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele alegerilor din autonomia găgăuză, asta deși Centrul Național Anticorupție de comun cu procurorii au descins cu percheziții într-o cauză penală privind coruperea alegătorilor. Tot atunci, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a inițiat 8 procese contravenționale în cazul finanțării ilegale a campaniei electorale pentru alegerile bașcanului. Potrivit CEC, a fost depășit plafonul legal pentru donațiile în numerar în sumă de 11.700 de lei. În total, au fost donați peste 1,4 milioane de lei, dintre care, aproape 440 de mii, de către candidatul Partidului „Șor”, Evghenia Guțul. CEC a sesizat Consiliul Electoral Central de la Comrat despre aceste ilegalități, dar nu s-a întreprins nicio acțiune pentru elucidarea faptelor. În total, sunt vizați 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală prin depășirea plafonului donațiilor în numerar. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele fizice riscă amendă între 1500 și 4500 de lei, iar cele cu funcție de răspundere - între 9000 și 15 mii de lei.

Citește mai mult