Dorin Recean, la protestul agricultorilor din PMAN: „Guvernul înțelege dificultățile din sectorul agricol și caută soluții”
„Guvernul înțelege dificultățile din sectorul agricol și caută soluții, inclusiv la partenerii europeni, pentru a fi alături de agricultori”, a declarat premierul Dorin Recean, care a ieșit în fața agricultorilor la protestul de astăzi din Piața Marii Adunări Naționale.
„Am discutat în PMAN cu Asociația „Forța Fermierilor”. Ceea ce cere asociația acum de la Guvern costă bugetul țării 700 de milioane de lei și Guvernul nu are asemenea resurse acum”, a menționat Dorin Recean.
În același timp, potrivit premierului, Guvernul ajută agricultorii cu măsuri concrete, inclusiv ținând cont de solicitările acestora:
- am aprobat modificările la Legea TVA, așa încât agricultorii să poată recupera încă peste 330 de milioane din TVA;
- solicităm ajutor financiar de la Uniunea Europeană; chiar în aceste zile vicepremierul, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea se află la Bruxelles în acest sens;
- am oferit agricultorilor peste 1,6 miliard de lei subvenții, este ceea ce putem aloca în această perioadă complicată pentru întreaga țară;
- toate aceste subvenții vor fi plătite agricultorilor accelerat, până la sfârșitul lunii iulie;
- analizăm foarte atent tranzitul și importul de cereale, la fiecare 2 zile facem verificări la graniță, la locurile de stocare;
- am acordat 100 de milioane suplimentar domeniului agricol și vom continua să căutăm resurse financiare.
„Am încredere că vom trece împreună prin această perioadă grea pentru sectorul agricol și pentru toată Moldova. Noi înțelegem problemele și le rezolvăm treptat”, a adăugat prim-ministrul.
Menționăm că la protestul de astăzi din PMAN, fermierii au solicitat alocarea, nu mai târziu de 1 august, de compensații pentru costurile de producere în valoare de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de prima grupă - grâu, orz, rapiță și altele. De asemenea, ei cer restricționarea temporară, prin decizia CSE, a importului de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina.
Ei au mai cerut obligarea Portului Giurgiulești, ca în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine autohtonă, dar și achitarea până la 1 iulie a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.
Totodată, agricultorii au solicitat o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu președintele țării Maia Sandu și cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, care va veni în curând la Chișinău.