Social

Zece tineri savanți, „cei mai buni din cei mai buni”, au câștigat burse de cercetare din partea FMS

Bani pentru dezvoltarea proiectelor științifice din Republica Moldova! Mai exact zece doctoranzi și tineri cercetători de la noi din țară vor beneficia de burse din partea Federației Mondiale a Savanților (FMS), după ce au câștigat un concurs de proiecte, ținând cont de 15 priorități propuse de organizatori. Ideile tinerilor cercetători moldoveni vizează problemele cu care se confruntă umanitatea, contribuie la dezvoltarea științei și economiei Republicii Moldova.

facebook.com/ USM
Sursa: facebook.com/ USM

„Au fost 17 dosare și Federația Mondială a Savanților, cu sediul în Elveția, a examinat și a ales, din 17, 10 dosare. Aceste burse reprezintă din punct de vedere material 150 de franci elvețieni (152 de euro - n.r.) pe lună”, a anunțat acad. Gheorghe Duca, președintele Filialei din Republica Moldova a FMS.

După înmanarea certificatelor, bursierii au comentat și au argumentat importanța proiectelor.

„Tema mea este impactul schimbărilor climatice asupra indicilor de productivitate sau a recoltei de floarea-soarelui. Să facem recomandări pentru fermieri, cercetători, amelioratorii culturii de floarea-soarelui”, a spus cercetătoarea Ana Mutu.

Iar Cristina Țugulea va merge în Rezervația Naturala „Prutul de Jos”, pentru a cerceta fluturii din această zonă.

„Au mare importanță în ecosistem și ca bioindicatori ai calității mediului și servesc ca hrană pentru un șir de mamifere, insecte, păsări. În rezervație, din păcate, nu prea au fost efectuate studii și vom face o monitorizare.”

Înmânarea certificatelor a avut loc la Agenția Naționala de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC).

„Se organizează în cadrul Agenției care este responsabilă de dimensiunea evaluării atât a educației, cât și a cercetării. Cei mai buni din cei mai buni obțin această bursă”, a specificat dr. conf. univ. Andrei Chiciuc, președinte ANACEC.

Au fost acordate burse pentru toate domeniile de cercetare, inclusiv medicină. Mariana Ulinici, de la Universitatea de Medicină „N. Testemițanu”, a comentat aria sa de cercetare: „Pentru a ne pregăti atât în domeniul dezvoltării tehnicilor de diagnostic pentru infecțiile virale, cât și microbiene, a realiza cercetări mai profunde și a le racorda la nivel internațional”.

„Mă bucur că și studenții și rezidenții de la Universitatea de Medicină au concurat pentru această bursă la nivel mondial”, a relevat prof. univ., dr. hab. Ion Mereuță.

„Am rămas plăcut surprins de calitatea lucrărilor dumneavoastră în diverse domenii, specializări. Vă îndemn să continuați pe acest drum, să contribuim împreună la dezvoltarea țării”, a conchis acad. Alexandru Stratan, rector ASEM.

Federația mondială a savanților acordă burse pentru tinerii din Republica Moldova din 2012. Numărul tinerilor care s-au bucurat de susținere financiară pentru cercetare a ajuns la 230.

Citește mai mult