Occidentul vrea ca piloții ucraineni să se antreneze pe F-16 în România
Țările NATO se apropie de demararea unui program de furnizare de avioane F-16 Ucrainei, peste câteva luni, iar coaliția de țări occidentale are în vedere România ca posibilă bază pentru antrenarea piloților ucraineni, potrivit a trei persoane care au cunoștință despre aceste planuri, transmite Politico și HotNews.
„România este unul dintre locurile pe care coaliția le analizează pentru a găzdui antrenamente”, a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual și un fost oficial al Departamentului Apărării din SUA, a solicitat să fie citat sub protecția anonimatului.
Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfășura antrenamentul cu avioane la o bază din România, au declarat actualul și fostul oficial al Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construiește F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat aceștia.
România are deocamdată doar 17 avioane F-16
Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, achiziționate din Portugalia, și urmează să cumpere încă 32 de avioane de la Norvegia. Cu toate acestea, Bucureștiul a aprobat recent un plan de achiziționare a mai avansatului F-35, notează Politico.
România joacă un rol esențial în misiunea de poliție aeriană a NATO, o forță operațională internațională dedicată patrulării continue a cerului european pentru a reacționa rapid la încălcări ale spațiului aerian. Țările NATO se mobilizează în mod regulat pentru a intercepta aeronavele rusești care zboară în zonă, menționează publicația. Întrebat dacă sunt în curs negocieri pentru ca piloții ucraineni să fie instruiți în România, Ministerul Apărării de la București nu a confirmat, dar nici nu a negat că țara este luată în considerare.
Dar, comentând mai pe larg, ministerul a declarat miercuri că România „salută inițiativa de a stabili o coaliție a aliaților NATO pentru a asigura pregătirea piloților pentru avioanele F-16”.
„Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliații săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici și cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că națiunea ucraineană are capacitatea de a rezista și de a se opune în mod eficient agresiunii ilegale rusești și ocupației teritoriului suveran al Ucrainei”, se menționează în răspunsul Ministerului Apărării.