Anatol Petrencu: „E bine că se adună lumea care a suferit, nu ca să ne victimizăm, ci să tragem concluzii din trecut”
Victimele deportărilor staliniste au fost comemorate la o bibliotecă din capitală, în cadrul unui eveniment cu genericul „Lecțiile trecutului”. Ideea de a aborda tragica filă din istoria neamului aparține bibliotecarei Valentina Ciobanu, membră a Asociației victimelor regimului totalitar comunist „Vadim Pirogan", care a trecut prin calvarul gulagului, alături de toată familia sa.
„Sunt un copil al Siberiei. Noi așa ne numim, cei care ne-am născut în Siberia, și evenimentul acesta se numește „Lecțiile trecutului”. Ne propunem să vorbim despre deportări, să vorbim despre ceea ce ne doare și ne doare foarte tare”, a spus bibliotecara Valentina Ciobanu.
„Mama mea a fost deportată când avea 19 ani și acolo s-a căsătorit și m-am născut eu, în 1955, și am venit în 1960 încoace. Am crezut că o să fim reabilitați. Nu ne-au primit și am venit înapoi în Siberia. Am stat încă 6 ani”, mărturisește Valentina Tarnovschi, fostă deportată.
Istoriile tragice ale represiunilor staliniste sunt descrise în cărțile unor deportați care au avut conștiința celor întâmplate cu ei.
„Au scris și, cel mai important, cei care au trecut prin acest calvar. Acestea sunt mărturii pe viu, sunt mult mai valoroase decât orice document de arhivă. Ele sunt necesare, în primul rând, pentru a păstra memoria”, atenționează scriitorul Nicolae Rusu.
Valentina Ciobanu a vorbit și despre cartea Teodosiei Cosmin, deportată la o vârstă fragedă.
„Asta-i povestea familiei ei, povestea amară despre tragedia familiei. Cum au fost deportați, cum întâi au trecut prin tifos, foamete și pe urmă au fost duși în Siberia.”
Cartea „Lupii" despre calvarul siberian trăit de Margareta Cemîrtan a ajuns la a patra ediție.
„Sunt invitată la multe licee, le povestesc ce am trăit. Cel mai strașnic a fost frigul, frica și foamea”, afirmă Margareta Cemîrtan.
Până în 2010, accesul la documentele de arhivă despre deportări era restricționat, spune șefa de direcție la Agenția Națională a Arhivelor, Maria Gogu.
În 2010, în fondurile Agenției Naționale a Arhivelor au fost aduse peste 20 de mii de dosare de arhivă, care sunt puse în circuitul științific. Orice cetățean poate să cerceteze aceste documente.
„E bine că se adună lumea care a suferit și nu că ne victimizăm, nu pentru asta, dar ca să tragem niște lecții din acel trecut. Valuri de deportări înseamnă deportări în masă ale celor mai buni gospodari”, conchide prof. univ. dr. hab. Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor „A. Moșanu”.
În cele trei valuri ale deportărilor din iunie 1941, iulie 1949 și martie 1951, au fost deportati peste 65 de mii de moldoveni.