Olesea Stamate, despre depunerea mandatului de deputat: Nu știu dacă o voi face

Olesea Stamate spune că încă nu știe dacă va depune mandatul de deputat așa cum i-a cerut conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate ieri, când a exclus-o din formațiune. Ea a menționat că va anunța ulterior ce decizie a luat în acest sens. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
„Încă nu am depus mandatul de parlamentar și nu știu dacă o voi face. Deci, așa cum am promis și în campania electorală și în toate comunicările mele cu cetățenii, eu voi continua să lupt pentru dreptate și pentru justiție. Din ce ipostază voi face acest lucru, vom vedea. Deci voi comunica în scurt timp”, a declarat Stamate.
Fosta președintă a Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități a afirmat că modificările legislației privind amnistia, pe care le-a propus, nu stabileau o pedeapsă mai blândă pentru deținuții condamnați pe viață decât cea prevăzută în Codul penal.
„În momentul în care am aprobat această lege, termenul în Codul penal era, dacă a executat 30 de ani, putea fi examinat spre eliberare, și în Legea amnistiei era exact comutarea la 30 de ani. Deci ele erau absolut identice. Legea amnistiei nu favoriza în niciun mod deținuții pe viață, asta să fie foarte clar. Ulterior, legea penală a fost modificată în anul 2024 printr-un proiect al Ministerului Justiției, în care acest termen de 30 de ani din articolul 91 a fost redus la 25 de ani. A fost un proiect mai mare de modificare a Codului penal, prin care a fost umanizată politică penală”, a precizat deputata.
Potrivit PAS, Olesea Stamate a propus trei amendamente la Legea amnistiei, votate în 2021, prin care a fost introdusă posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani. Această modificare a făcut posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91, care permite eliberarea condiționată a celor care au ispășit două treimi din termenul de detenție. Inițial, în Legea amnistiei reducerea termenului pedepsei nu se aplica deținuților pe viață. Ieri, Parlamentul a votat modificări legislative care să excludă posibilitatea de a beneficia de două opțiuni concomitent - comutarea pedepsei pe amnistie și eliberarea condiționată în cazul deținuților pe viață.