Social

Ministrul Vladimir Bolea, față în față cu agricultorii: Autoritățile vor veni cu un răspuns privind subvențiile solicitate

Fermierii au ieșit și astăzi la protest în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia sunt nemulțumiți că revendicările lor nu sunt auzite de autorități.

Radio Moldova
Sursa: Radio Moldova

În fața manifestanților a venit ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care le-a dat asigurări că, până în acestă seară, va veni cu un răspuns pozitiv privind subvențiile solicitate.

VOX agricultori: „Acum am ajuns într-o situație în care, gata, dăm faliment personal, dar cred că și toți colegii. Este nevoie, ca și în toată lumea, ca statul să se implice puțin.”;

„Republica trăiește deoarece lucrează agricultura. Strigăm „SOS!” și nu trebuie să se supere nimeni.”

De cealaltă parte, ministrul a menționat că, până la sfârșitul lunii iulie, agricultorii își vor primi subvențiile.

„Ministerul Agriculturii este ancorat în realitățile voastre. Și eu înțeleg că calculele pe care voi le demonstrați și le spuneți în materie de prețuri de cost sunt adevărate. Și din acest considerent noi facem toate eforturile și la ora cinci o să vă spunem care sunt sumele de bani și care vor fi schemele.”

Asociația „Forța Fermierilor” cere Guvernului să-și asume public mai multe angajamente față de fermieri, printre care alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor pentru costurile de producere a fermierilor mici și mijlocii, în valoare de cel puțin 3 000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă, restricționarea temporară a importului de cereale în Republica Moldova din Ucraina, precum și obligarea Portului Giurgiulești să exporte doar producție agricolă de origine moldovenească.

Citește mai mult