Politic

Sondaj: Moldovenii vor în Uniunea Europeană, totuși aderarea la NATO nu are sprijinul majorității. O parte importantă își dorește Unirea cu România

Sunt câteva realități sociologice pe care le-a scos la iveală ultimul sondaj Watchdog. În politica internă, președinta Sandu are un nucleu dur de susținători și acest lucru se vede și în intenția de vot pentru parlamentare.

Gian Ehrenzeller / AP
Sursa: Gian Ehrenzeller / AP

Maia Sandu este prima opțiune de răspuns la întrebarea deschisă: Cine este cel mai de încredere politician din Republica Moldova? Treizeci la sută declară că au cea mai mare încredere în președinta Sandu. La distanță mare, urmează liderul socialiștilor, Igor Dodon, cu 5,4 procente. Puțin peste patru la sută îl simpatizează pe Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru spălare de bani în dosarul frauda bancară. La egalitate, cu câte două procente, s-au clasat în ierarhia încrederii primarul capitalei, Ion Ceban, și fostul premier, Ion Chicu.

La intenția de vot pentru prezidențiale, situația nu se schimbă considerabil, însă peste 18 la sută din respondenți fie au evitat să răspundă, fie nu s-au decis dacă vor vota. Favorită este Maia Sandu, cu aproape 38 de procente. Igor Dodon are un potențial de 14,2 la sută. Ion Ceban - 6,2%, și Ion Chicu - cinci la sută.

Sondajul mai arată că o treime ar vota pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Dacă vor rămâne în același bloc, socialiștii și comuniștii ar putea obține 15,4%. Partidul „Șor”, care este în proces de dizolvare din cauza implicării în acțiuni subversive, este susținut totuși de aproximativ 10 la sută. Pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei ar opta aproape 3%. Datele arată că peste 28 la sută dintre respondenți nu sunt deciși sau nu ar participa la alegeri.

Peste 43% au înțeles că statutul de neutralitate, acceptat de Republica Moldova în 1994, nu oferă garanții de securitate în actuala conjunctură geopolitică, în caz de agresiune militară. Totuși doar 33,4 la sută susțin aderarea la umbrela nord-atlantică.

Pe de altă parte, majoritatea, aproape 60 la sută, optează pentru aderarea la Uniunea Europeană. În același timp, retragerea din Comunitatea Statelor Independente este susținută de aproximativ 46 la sută. Iar 40% aleg totodată opțiunea Unirii cu România.

Sondajul a fost realizat de CBS-Research la comanda Comunității WatchDog în perioada 10 - 19 iunie, pe un eșantion de 1121 de persoane. La cercetare nu au participat locuitorii din stânga Nistrului, nici cei din diasporă. Marja de eroare constituie plus, minus 3,1 procente.

Citește mai mult