Politic

Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat prioritățile programului „Moldova Europeană”

Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat prioritățile programului „Moldova Europeană”, inițiat de președinta Sandu. Guvernul are patru piloni pe care și-a construit douăzeci de acțiuni. Procesul se desfășoară în paralel cu planul de extindere al Uniunii Europene. La Chișinău, obiectivul este aderarea până în 2030. La Bruxelles, există încrederea că pașii care trebuie realizați pentru deschiderea negocierilor în acest an pot fi duși la bun sfârșit. Există progrese, dar mai este de lucru până la raportul final al Comisiei Europene din toamnă.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Pachetul de lărgire al Uniunii Europene include zece țări. Republica Moldova face parte din planul de extindere și, începând din acest an, Comisia Europeană raportează despre progresele făcute la Chișinău. Raportul final va fi publicat la toamnă, iar comisarul pentru extindere Oliver Varhelyi insistă că nu există scurtături. Săptămâna trecută, el comunicase că Republica Moldova a realizat doar trei din nouă recomandări ale Comisiei Europene.

Premierul Dorin Recean a declarat după ședința guvernului că Programul „Moldova Europeană” are patru piloni: securitatea, economia, infrastructura și justiția.

„Mă refer în principal la procurori, judecători, dar și la celelalte instituții să reușească să-și constituie organele de autoadministrare, după care să aibă acest exercițiu care înțeleg că decurge destul de dificil, dar este necesar, de autocurățire, în așa fel încât să promovăm în sistemul de justiție judecători, procurori onești și profesioniști. Vreau să rog cetățenii, vreau să rog presa, vreau să rog societatea civilă să urmărească atent și să vină cu feedback, adică să vină cu recomandări în procesul de implementare. În felul acesta, vom reuși să construim Europa acasă”, a menționat șeful Guvernului.

Comisia Europeană a recunoscut progresele din justiție, totuși legea evaluării judecătorilor trebuie adoptată; este nevoie de un procuror general, numit în funcție în mod transparent; iar Consiliul Superior al Magistraturii să acopere toate locurile vacante ca să asigure funcționalitatea Curții Supreme de Justiție. Comisia recomandă o nouă legislație privind spălarea banilor. Există progrese în recuperarea fondurilor delapidate, dar CNA și Procuratura Anticorupție trebuie să ofere investigații de calitate, cu rezultate în instanță. Mai sunt probleme cu întreprinderile de stat, salariile din sectorul public, cu politica de concurență. Comisarul Varhelyi comunicase că și Consiliul Audiovizualului trebuie să demonstreze eficiență.

Ministrul Nicu Popescu a participat la reuniunea de pregătire a Summitului șefilor de stat și de guvern al Uniunii Europene de mâine și poimâine. Oficialii europeni sunt încrezători că Republica Moldova va îndeplini cele nouă condiții.

„Toți colegii mei, inclusiv eu, suntem impresionați de munca pe care o faceți. Și actualizarea informală de săptămâna trecută a arătat clar că aveți o traiectorie bună și suntem impresionați de munca voastră perseverentă”, a spus ministrul suedez pentru afaceri europene, Jessika Roswall.

„Am discutat amănunțit despre ce a făcut Republica Moldova ca țară candidată, pentru a aplica recomandările Comisiei Europene. Am îndeplinit până acum trei din cele nouă recomandări. Pe lângă asta, am arătat progrese bune în privința altor trei recomandări și anumite progrese în legătură cu restul”, a menționat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Citește mai mult