UE a pregătit un pachet de sprijin pentru Republica Moldova: Care sunt cele cinci priorități
Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au pregătit un pachet de sprijin pentru Republica Moldova, așa încât să fie abordat impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei dar și pentru a apropia țara de Uniunea Europeană. Ajutorul este oferit în urma unei solicitări din partea Consiliului European și a fost anunțat anterior de președinta Ursula von der Leyen la 31 mai la Chișinău, în ajunul summitului Comunității Politice Europene.
Pachetul de sprijin pentru țara noastră are cinci priorități:
Facilitarea dezvoltării economice și a conectivității prin intermediul Planului de acțiuni prioritare pentru comerț în cadrul DCFTA și al proiectelor din cadrul Planului economic și de investiții. Acestea se concentrează pe sprijinul acordat IMM-urilor, pe comerț, pe eficiența energetică, pe dezvoltarea capitalului uman, precum și pe conectivitate.
Sprijinirea reformelor din țara noastră prin consolidarea capacității administrative, servicii de consultanță axate pe provocările care apar pe calea extinderii, programe de formare, precum și prin creșterea participării Republicii Moldova la programele UE.
Asigurarea securității energetice a țării noastre prin creșterea producției interne de energie electrică, participarea la mecanismul comun de achiziționare a gazelor naturale al UE, stimularea surselor regenerabile de energie și concentrarea asupra eficienței energetice.
Consolidarea securității Republicii Moldova prin acțiuni specifice orientate de dialogul politic și de securitate la nivel înalt,
Combaterea manipulării și a interferenței informațiilor străine, inclusiv a dezinformării.
Potrivit președintei Comisiei Europene Republica Moldova s-a poziționat ferm în solidaritate și în apărarea valorilor europene. Și, în ciuda consecințelor enorme pe care războiul de agresiune al Rusiei le are asupra țării, țara noastră face pași mari pentru a avansa în viitorul său european. Ursula von der Leyen afirmă că prin pachetul de măsuri, UE arată că este alături de Republica Moldova și va depune eforturi pentru a accelera integrarea europeană și reformele.
Șefa Comisiei Europene susține că de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova a avut parte de provocări semnificative, inclusiv un număr mare de refugiați, inflație, amenințări la adresa aprovizionării sale cu energie, încălcări ale spațiului său aerian, precum și o multitudine de acțiuni hibride, cum ar fi dezinformarea și atacuri cibernetice. UE a mobilizat până în prezent 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta țara noastră.