Economic

Republica Moldova, o piață atractivă pentru investitorii elvețieni: Ce oportunități va oferi acordul semnat cu EFTA

Republica Moldova este o piață atractivă pentru investitorii elvețieni, iar acordul EFTA va oferi noi oportunități de dezvoltare a relațiilor economice, prin reducerea taxelor la import și extinderea comerțului. Asta au declarat mai mulți antreprenori din Elveția în cadrul unei mese rotunde care a avut loc la Zurich și care a reunit autorități și oameni de afaceri din cele două țări.

Facebook
Sursa: Facebook

În plus, ratificarea Acordului de comerț liber cu statele Asociației Europene a liberului schimb, adică Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția face parte din acțiunile țării noastre de integrare în Uniunea Europeană și va deschide porțile pentru produsele moldovenești către patru dintre cele mai bogate state din lume.

Potrivit antreprenorilor elvețieni, Republica Moldova este o țară cu multe oportunități de investiții mai ales datorită poziționării sale geografice, fiind o punte de legătură între țările din Est, Orient, dar și Uniunea Europeană. În plus, reformele promovate în ultimul timp privind combaterea corupției, dezvoltarea unui mod de afaceri sigur și aspirațiile țării noastre de aderare la comunitatea europeană constituie un avantaj.

„Decizia de a investi în Republica Moldova este determinată de implementarea cu succes a reformelor, stabilitatea, dar și oportunitatea de a avea o infrastructură bună nu doar pentru a produce, în special dacă e să ne referim la domeniul agricol, dar și pentru exportul mărfurilor”, a declarat directorul unei companii din Elveția, Andreas Ragaz.

„Aici există o mulțime de oportunități pentru comerț. Anul trecut volumul exporturilor elvețiene în Republica Moldova a depășit suma de 30 de milioane de franci elvețieni. Odată cu semnarea acordului EFTA credem că în următorii trei ani schimburile comerciale de pe ambele părți vor crește cu cel puțin 25 la sută, de aceea ar trebuie să ne consolidăm eforturile pentru a spori aceste capacitați până la 50 la sută”, a menționat directorul unei companii elvețiene, Stefan Brupbacher.

„Suntem interesați de politica de business promovată de Guvern, care sunt avantajele pentru antreprenorii străini de a dezvolta afaceri aici și de faptul că putem să beneficiem de un mediu sigur, zero corupție, transparență, dar de rentabilitatea investițiilor. Din punctul meu de vedere, Republica Moldova este foarte tentantă în acest sens”, a spus antreprenorul Zabihullah Ziarmal.

Odată cu ratificarea acordului EFTA, Republica Moldova își va putea extinde relațiile economice, va elimina taxele vamale la importurile de produse industriale și va acorda concesii pentru accesul pe piață a produselor agricole.

„Moldova pe plan extern o să fie cunoscută, este cel mai important la momentul dat. O să avem accize mai puține, o să ne ajute să importăm mai ușor și să punem un preț mai ușor pentru produse”, a menționat antreprenorul Mihail Nemțanu.

„Pentru mine ar fi ușor dacă importurile cu țara elvețiană să fie fără taxe. Aș avea o oportunitate de a nu ridica prețurile”, a declarat antreprenorul Ghenadie Pârvan.

Documentul cuprinde, de asemenea, și mai multe prevederi legate de comerțul electronic.

„Sunt două efecte: primul este creșterea comerțului, asta înseamnă că producătorii noștri vor putea să exporte fără taxe în țările EFTA, asta înseamnă Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, este o piață care caută produse calitate așa cum producătorii noștri poate să producă și un al doilea efect care va veni mai târziu atunci când investițiile din aceste patru țări vor veni în Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

„Noi avem acces nu doar pentru produse, cum ar fi produse agricole sau vinuri, dar și la servicii. Asta înseamnă oportunități pentru investiții IT. Vorbim aici de comerț electronic, proprietate intelectuală, de fapt este cel mai modern acord semnat de EFTA cu Republica Moldova”, a subliniat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Până în prezent, Asociația Europeană a Liberului Schimb a semnat 29 de acorduri de comerț liber cu țări din afara Uniunii Europene.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult