Reuniune la Chișinău: Experiența Republicii Moldova de gestionare a crizei energetice reprezintă o adevărată istorie de succes
Asigurarea compensațiilor pentru energia consumată în sezonul rece care a trecut, dar și modul în care țara noastră a trecut peste criza energetică din ultimii ani reprezintă o adevărată istorie de succes. În acest sens, la Chișinău are loc o conferință la acest subiect la care participă reprezentanți de nivel înalt din țările UE, ai organizațiilor internaționale, precum și experți. În cadrul evenimentului, au fost aduse mulțumiri partenerilor externi care ne-au susținut în timpul crizei energetice, dar și au fost relatate reușitele țării noastre.
„Am învățat și lecțiile respective și noi înțelegem că trebuie să sporim eficiența energetică în Republica Moldova, noi trebuie să sporim mai bine mecanismul compensatoriu și aici Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu experții lucrează asiduu la elaborarea modelelor pentru a avea o țintire mai bună”, a declarat premierul Dorin Recean.
Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, a menționat că țara sa va continua să ajute Republica Moldova pentru a identifica furnizori de energie cu prețuri mici.
„Astăzi, noi trebuie să transformăm sectorul energetic în Republica Moldova, astfel vom extinde conectivitatea cu România și vom avea mai multe oportunități pentru proiecte de energie renovabilă și vom reduce costurile pentru proiecte interne datorită investițiilor privat”, a subliniat diplomatul american.
„Trebuie să ne pregătim ca următoarele șocuri să nu fie atât de mari. Trebuie să ne pregătim ca acele categorii de cetățeni vulnerabili să fie mult mai protejați, iar economiile noastre ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv ale Republicii Moldova, să fie mult mai bine apărate”, afirmă ministrul muncii din România, Marius-Constantin Budăi.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a menționat că în sezonul rece care a trecut, bugetul pentru compensațiile facturilor a fost de 5,8 miliarde de lei.
„Noi am fost într-o situație de urgență și pentru faptul că a fost un sistem nou, multe lucruri am putut să le ajustăm din mers. Și pentru că am avut acest instrument al Comisiei pentru Situații Excepționale, în prima etapă a acestui program am putut să ajustăm, să calibrăm foarte multe elemente din cadrul acestui program. Încercăm să ne imaginăm cum va fi implementat acest sistem în condiții normale, fără intervenția Comisia pentru Situații Excepționale”, spune Alexei Buzu.
Mai mult ca atât, instituțiile responsabile din Republica Moldova au făcut tot posibilul ca țara să fie asigurată cu gaze naturale.
„Am ajuns o țară cu o companie care nu doar pentru prima dată a utilizat în regim comercial interconectorul cu România. Energocom a fost prima companie care a utilizat în regim comercial gazoductul transbalcanic în regim revers și, inclusiv, interconectorul dintre Grecia și Bulgaria. La anumită etapă, era prima companie din lume care avea experiența de a utiliza întregul coridor vertical din Grecia până în depozitele de stocare din Ucraina din vest. Am devenit o țară care acum putem spune că suntem contribuitori la securitatea regională cu gaze”, a subliniat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Evenimentul este organizat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale sub egida Guvernului cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare