La Chișinău a fost semnat Memorandumul de înțelegere între Parlamentul Republicii Moldova și Legislativul Franței. Care sunt prevederile documentului
Republica Moldova și Franța au semnat un Memorandum de înțelegere între parlamentele celor două state. În cadrul unei conferințe de presă, președintele Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că semnarea acestui document are drept scop aprofundarea și consolidarea relațiilor bilaterale la nivel parlamentar.
„Vom aprofunda activitățile grupurilor parlamentare de prietenie vor fi aprofundate, vom colabora între comisiile parlamentare, în mod special între cele responsabile de afaceri externe, afaceri europene și apărare care ar permite aprofundarea temelor majore și de actualitate pentru ambele legislative”, a precizat Igor Grosu.
Totodată, spune șeful Legislativului de la Chișinău, după semnarea acestui Memorandum, autoritățile vor organiza reuniuni și activități comune și vor coopera la armonizarea legislației naționale a Republicii Moldova cu legislația UE.
„Noi vom continua să vă susținem în acest proces, suportul manifestându-se și la nivel juridic, financiar, politic. Și de-a lungul acestui proces vom fi întotdeauna alăturiˮ, a spus președintele Adunării Naționale a Republicii Franceze.
„Ne angajăm să intensificăm colaborarea noastră în cadrul delegațiilor ale Uniunii Interparlamentare, Adunarea Parlamentară a Francofoniei, Adunarea Parlamentară NATO, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a organizației pentru cooperare economică la Marea Neagră”, a declarat Grosu.
Semnarea acestui memorandum ne demonstrează încă o dată în plus că Republica Moldova nu este singură, a mai spus Igor Grosu.
„Noi avem prieteni simpli și de nădejde așa cum este și Franța, care acceptă că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, că cetățenii moldovenii sunt europeni și că trebuie să se bucure de condiții de viață mai bune și de mai multă securitate”, a mai spus Igor Grosu.
Președinta Adunării Naționale a Franței, Yaël Braun-Pivet, a declarat că relațiile dintre parlamentele celor două țări trebuie să fie la fel de apropiate ca și cele dintre președinții Emmanuel Macron și Maia Sandu precum și dintre guvernele Franței și R. Moldova.