La Chișinău a avut loc o reuniune internațională a apicultorilor (VIDEO)
Din cauza secetei, recolta de miere de albine a scăzut, în acest an, cu peste 30 la sută, comparativ cu anul trecut, spun apicultorii. În același timp, prețurile oferite la export sunt sub nivelul costurilor, suportate la producere. Totodată, condițiile meteo nefavorabile din această iarnă vor duce la depopulări masive ale familiilor de albine, susțin experții. Peste 300 de apicultori din Republica Moldova, Ucraina, Romania și Franța s-au reunit la Chișinău pentru a aborda cele mai grave probleme cu care se confruntă în activitate, a face schimb de experiență și, totodată, a identifica împreună soluții.
Constantin Cojocari are, la Căpriana, raionul Strășeni, o prisacă cu peste 200 de familii de albini. Apicultorul spune că după o vară secetoasă, albinele au intrat slăbite în sezonul rece și au nevoie de tratamente și hrană suplimentară.
„O să fie pierderi, aproximativ 50 de procente din albini o să piară. Foarte mare problemă la apicultori este comercializarea. Ei au muncit un an și să o dea chiar pe nimic, e păcat”, spune apicultorul Constantin Cojocari.
Experții în domeniu spun că tratarea necorespunzătoare de către fermieri a terenurilor agricole precum și schimbările climaterice din ultima perioadă, duc la depopularea masivă a familiilor de albini.
„Ce trebuie de făcut? În primul rând să stopăm neonicotinoidele. Sunt cele mai periculoase pesticide. Să conștientizăm atât noi, cât și instituțiile, și Guvernul, și Comisia de la Bruxelles că trebuie să salvăm această minunată insectă care asigură viața”, menționează președintele Asociației „Albina Râmniceană”, Dănuț Puișoru.
„În Ucraina avem înregistrate peste 4 milioane de familii de albini cu peste 250 de mii de apicultori. Suntem pe locul trei in lume la exportul de miere. La noi există un sistem eficient al controlului”, spune Alexandr Galatiuc, președintele unei asociații de apicultori din Ucraina.
Samuel Talpoș lucrează la o fermă apicolă din Montelimar, din sudul Franței, care deține în jur de 5 mii de familii de albini. El spune că statul francez a introdus reguli stricte în ce privește tratarea terenurilor agricole cu pesticide.
„Suntem foarte atenți la tratamentele împotriva acarianului Varroa. Și acolo agricultorii sunt foarte urmăriți cu tratamentele. Nu au voie să trateze când vor ei și atunci nu avem problema asta”, menționează apicultorul francez de origine română.
Apicultorii moldoveni își doresc o cooperare mai strânsă cu fermierii pentru a nu dăuna albinelor.
„În primul rând ce am putea face pentru a folosi cât mai puține pesticide și insecticide dăunătoare albinelor și a folosi acele care nu sunt dăunătoare. Cu războiul din Ucraina și cu blocarea piețelor în Europa, practic a scăzut prețul mierii și chiar nu este căutată”, spune organizatorul evenimentului, Gheorghe Migrigan.
În prezent, pe piața din Republica Moldova, prețul mierii începe de la 75 de lei kilogramul. 80 la sută din miere este exportată. În 2021, apicultorii moldoveni au exportat aproape doua mii de tone de miere de albine.