Alexei Buzu: Sistemul de asistență socială nu poate reduce sărăcia. Se lucrează la crearea serviciilor mai bine țintite
Prin intermediul sistemului de asistență socială, gradul de sărăcie în Republica Moldova este redus doar în proporție de patru-șase la sută, ceea ce este nesemnificativ și denotă o eficiență scăzută a acestuia, afirmă ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. El a subliniat că este necesară restructurarea sistemului, iar, în prezent, autoritățile lucrează la consolidarea sectorului și crearea serviciilor mai bine țintite.
„Problemele pe care noi le avem în sistemul de asistență socială este că, structural, acest sistem nu poate reduce sărăcia. Dacă ne uităm la datele din ultimii 5 ani, ponderea cu care sistemul nostru reduce sărăcia este de la 5-6% sau 4% în ultimii ani. La noi sistemul de asistență socială este distorsionat pe partea de plăți, care unele nu sunt suficient de țintite, iar partea de servicii este foarte, foarte subțire. Și noi trebuie să balansăm aceste două elemente între orice familie. Orice persoană care beneficiază de asistență socială trebuie să fie împuternicită atât din partea de plăți și pe partea de asistență prin servicii și asta ne propunem să facem”, a declarat Alexei Buzu.
Amintim că la sfârșitul lunii martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat o reformă în domeniul asistenței sociale, cu denumirea „Restart”, care prevede extinderea și îmbunătățirea serviciilor prestate, lupta cu fluctuația de cadre și finanțarea pachetului minim de servicii sociale din bugetul de stat. Aceasta urmează să fie implementată în decurs de trei ani, iar principalele prevederi pe care le conține vor fi aplicate în cel mult un an.
În prezent, în sistemul de asistență socială activează circa 13 mii de profesioniști.