Cultură

Poetul Vasile Romanciuc a fost omagiat la Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”

Poetul care râde și plânge în cuvinte, Vasile Romanciuc și-a sărbătorit ziua de naștere. La onorabila vârstă de 75 de ani a fost omagiat de prieteni și confrații de condei la Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, iar pe 21 decembrie va avea loc un eveniment aniversar la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

gazetadechisinau.md
Sursa: gazetadechisinau.md

Fiorul poeziei, prieteniei, prețuirii domnea la momentul aniversar Vasile Romanciuc, 75 de ani de la naștere.

„Azi ca niciodată simt că anii noștri sunt învățătorii noștri și ei ne spun că viața este frumoasă dacă se sprijină pe câteva lucruri esențiale: credința, familia, prietenia, adevărul, omenia - toate într-o mare măsură, eu zic, că sunt sinonime cu poezia pe care o scriu”, spune poetul omagiat.

„Vasile Romanciuc este poetul-poet al literaturii române. Suntem foarte bucuroși să găzduim o expoziție pe care o vernisăm și un medalion, un colocviu”, menționează directorul Muzeului Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, Maria Șleahtițchi.

Alături de cărți, fotografii, mașina de scris a lui Vasile Romanciuc dăruită poetului de regretatul maestru Vasile Vasilachi, în expoziție vedem un fragment de sârmă ghimpata. Îi amintește poetului despre hotarul defunctei Uniuni Sovietice care era în fundul grădinii casei părintești.

„Era acolo un gard de sârmă ghimpata care ne împiedica să ne apropiem de Prut și eu am rupt o bucată din această sârmă. O amintire tristă. Chiar dacă sârma ghimpată a fost scoasă demult, ea mai rămâne cumva în sufletul nostru, sunt niște urme care nu se șterg”, constată Vasile Romanciuc.

Dintre toate titlurile ce-l reprezintă pe Vasile Romanciuc, criticul literar Eugen Lungu a evidențiat unul esențial.

„Purtătorul de cuvânt al tăcerii, fiindcă poemele lui sunt ca și cum șoptite, dar acest șopot liric străbate spațiul și ajunge la inima ascultătorului”, afirmă Eugen Lungu. „Dacă cineva mi-ar cere trei cuvinte cu care să caracterizez opera lui Vasile Romanciuc, acestea ar fi: cumsecădenia, profunzimea, originalitatea. Un om remarcabil prin gândire, prin poezie, prin simțire”, spune scriitorul Aurelian Silvestru.

Urări de sănătate și inspirație au răsunat și din partea prietenului-interpret Mihai Ciobanu, care are în repertoriu mai multe melodii pe versurile lui Vasile Romanciuc.

Vasile Romanciuc s-a născut la 17 decembrie 1947 în satul Bădragii Noi, raionul Edineț. Poetul deține prestigioase distincții de stat, titluri, premii literare. El se bucură de dragostea confraților de condei și a cititorilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Citește mai mult