Politic

Maia Sandu, discurs la mitingul de comemorare a victimelor deportărilor: „Să construim viitorul pe temelia adevărului și a speranței că nu vom permite ca neamul nostru să fie supus unor asemenea terori

Deportările organizate de regimul sovietic au avut un singur scop să curețe acest ținut de intelectuali. În discursul ținut cu prilejul comemorării victimelor celui de al doilea val al deportărilor din perioada 6-9 iulie 1949, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat cetățenii să onoreze memoria deportaților, să transmită poveștile lor generațiilor ce urmează pentru a construi un viitor pe temelia adevărului și a speranței că „niciodată nu vom permite ca neamul nostru să fie supus unor asemenea terori”.

captura video // facebook.com
Sursa: captura video // facebook.com

Maia Sandu și-a început discursul dând citirii listei rudelor sale deportate, menționând că astfel de liste au fost făcute în toate raioanele și toate satele.

„Oamenii Moldovei de toate etniile care își duceau traiul demn și pașnic pe aceste pământuri, au fost încărcați în toiul nopții sub arme ca pe niște criminali, în vagoane ca pe niște vite și duși la mii de kilometri de casă. Unii au murit pe drum de foame și boală, alții au murit la destinație din cauza condițiilor inumane. Tații au fost despărțiți de familie, copiii mureau pe drum. Părinții, bunicii noștri, oameni care munceau pământul, oameni de omenie, fără nicio vină, fără niciun drept de apel au fost deportați, înfometați, uciși în baza unor liste. Iată listele originale oferite de arhivele naționale. Acest teanc de foi reprezenta soarta a mii de suflete. Pentru regim ei erau liste pentru noi sunt ființe vii, familiile noastre. Atât costa viața unui om pentru un regim odios, regim totalitar”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a îndemnat cetățenii să păstreze vie amintirea rudelor care au avu de suferit de pe urma acestei tragedii, menționând că astăzi în Republica Moldova fiecare cetățean are rude deportate. Maia Sandu a amintit și despre foametea organizată din anii 1946-1947, care curma zilnic viața a peste 400 de oameni.

„Să îi onorăm prin simplu fapt de a nu lăsa uitării suferințele lor, să le ținem amintirea vie prin transmiterea poveștilor de viață către generațiile care au avut norocul să nu cunoască astfel de teroare, să le cinstim numele și să îi cunoaștem așa cum au fost plini de omenie, harnici, respectuoși cu capul sus și spatele drept cu frică de Dumnezeu și dragoste de neam. Mulți ani la rând ne-a fost interzis să vorbim despre teroarea prin care a trecut Moldova, am fost impuși să ne plângem durerea pe ascuns , azi o putem face deschis, azi avem datoria să o facem azi putem spune deschis cât de tare ne doare fiecare copil sau părinte pierdut”, a îndemnat președinta.

Crimele regimului sovietic nu au fost niciodată recunoscute de Federația Rusă care succesorul de drept al URSS și este „cinic” și „rușinos” că astăzi mai există persoane pe poziții responsabile care elogiază trecutul sovietic, a mia declarat Maia Sandu.

„Federația Rusă moștenitoarea de drept a Uniunii Sovietice nu și-a asumat niciodată responsabilitatea pentru a ceste tragedii ale trecutului și nu a alocat niciun ban pentru despăgubirea cetățenilor supuși represiunilor. Este cinic și rușinos că mai avem și astăzi persoane inclusiv în Parlament sau în alte poziții de răspundere, care elogiază trecutul sovietic responsabil de pierderea atâtor moldoveni. Când știi că bunicii, părinții tăi au fost duși la pierzanie, cum poți să lauzi călăul?”, a mai spus președinta.

Maia Sandu a îndemnat cetățenii să viziteze Muzeul victimelor deportărilor sovietice care va fi inaugurat astăzi în Piața Marii Adunări Naționale, menționând că este important ca viitorul să fie construit pe adevăr, pe memoria înaintașilor și a speranței că nu vom permite niciodată ca oamenii să fie supuși unor asemenea terori.

Astăzi, se împlinesc 74 de ani de la al doilea val de deportări, care a trimis în Siberia și Kazahstan 34 de mii 270 de persoane, dintre care 11 mii 245 de copii.

Citește mai mult