Lukașenko: Dacă Occidentul nu vrea ca Rusia să câștige în Ucraina, este necesar să se așeze la masa tratativelor
Dacă Occidentul dorește ca Rusia să nu învingă în Ucraina este necesar să se așeze la masa negocierilor și să se ajungă la o înțelegere, a declarat președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, în cadrul unei întâlniri cu presa străină și belarusă, potrivit agenției oficiale de presă belaruse BELTA, citată de Agerpres.
„Dacă nu vreți ca Rusia să câștige, așezați-vă la masa negocierilor și ajungeți la un acord!”, a declarat Lukașenko, răspunzând la întrebarea adresată de un jurnalist francez.
Întrebat dacă se așteaptă ca Rusia să învingă în Ucraina, liderul belarus a răspuns: „Contez pe asta”. Mai mult, Lukașenko a declarat că este important să nu se rateze momentul negocierilor, deoarece situația pe front se schimbă foarte rapid.
„O Rusie puternică, să nu surprindă pe nimeni, este gata să negocieze cu Ucraina. Dar dacă mâine rușii vor măcina aceste forțe (ucrainene) și vor vedea posibilitatea să atace spre sud până în Transnistria, ce va fi atunci? Se va mai așeza Rusia atunci la masa negocierilor? Este puțin probabil. Situația se va schimba, iar abordările vor fi diferite”, a afirmat Lukașenko, ale cărui declarații au fost postate de agenția de presă BELTA pe pagina sa electronică.
De aceea, a spus el, pacea în Ucraina trebuie să fie negociată acum cu Kievul, care trebuie să se așeze la masa negocierilor fără condiții prealabile, potrivit agenției de presă EFE.
„Există un pachet de negocieri pe masă, un întreg pachet de probleme care pot fi convenite. Mâine va fi imposibil”, a opinat Lukașenko. „Putem vorbi astăzi cu Ucraina și să ajungem la un fel de acord de pace”, a adăugat acxesta.
Lukașenko, ce a găzduit trei runde de negocieri pe teritoriul belarus la sfârșitul lunii februarie și în martie 2022, a susținut că omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, „și-a dat seama în sfârșit că nu va câștiga acest război” și că actuala „contraofensivă nu va avea alt rezultat decât moartea a mii și mii de oameni”.
El a apreciat că luptele se vor intensifica în Ucraina pentru că aceasta dispune încă de rezerve strategice considerabile și, de asemenea, trebuie să „dovedească ceva” până la 11 iulie, când începe summitul NATO de la Vilnius.
Kievul nu mai vede în Belarus un posibil mediator în război, având în vedere că Lukașenko este cel mai apropiat aliat al președintelui rus, Vladimir Putin, și a oferit teritoriul său la începutul războiului pentru ca trupele ruse să poată pătrunde de acolo în nordul Ucrainei.
Oricum, în opinia sa, situația ar trebui să se schimbe către toamnă, când întrevede posibilitatea unor negocieri.
„Poate nu în septembrie, ci puțin mai târziu. Nu aș vrea să divulg nicio informație, dar europenii discută deja despre aceasta: Franța, Germania. Pentru că europenii au cele mai multe pierderi materiale din cauza acestui război. Iar beneficiarul este de fapt o singură țară”, a declarat Lukașenko.
În același timp, Lukașenko a dat asigurări că viitoarea prezență a mercenarilor Grupului Wagner în Belarus nu va fi folosită pentru un nou atac asupra Ucrainei dinspre nord.
Ucraina susține că în prezent nu mai este nimic de discutat, deoarece obiectivul său este clar: recâștigarea tuturor teritoriilor ocupate temporar și alungarea trupelor ruse din țară, inclusiv din peninsula anexată Crimeea.
Kievul exprimă temeri că orice acord sau o încetare a focului va fi o mișcare greșită care nu va face decât să înghețe conflictul armat, astfel încât Rusia să se poată reînarma și ataca din nou în viitor.
La rândul său, Rusia declară public că este pregătită să discute orice propunere serioasă de pace - cu excepția inițiativei lui Zelenski -, dar că nu a primit încă niciuna.
De asemenea, Moscova susține că Kievul este cel care nu dorește să negocieze și declară că, în orice caz, Ucraina trebuie să accepte „realitățile” de pe teren, adică recunoașterea peninsulei Crimeea, a regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson drept teritorii rusești în urma anexării lor în 2014 și, respectiv, 2022 de către Rusia.