Social

Mai multe oportunități pentru cercetătorii din Republica Moldova

Aceștia vor avea acces la fonduri europene și vor putea să facă schimb de experiență cu colegii lor de peste Prut datorită proiectelor din cadrul programului de colaborare dintre România și Republica Moldova, lansat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România.

Prin intermediul programului oamenii de știință din țara noastră vor avea acces la stagii de cercetare de maximum două luni, în domenii cum ar fi științe exacte și sociale, inginerie, dar și științe ale vieții.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, afirmă că „importanța științei a fost consolidată în lumea întreagă, în timpul pandemiei, diferite crize ne arată că rolul științei este unul foarte important, iar colaborarea în acest domeniu poate fi făcută în programe comune, inclusiv între țări”.

„Venim cu un nou set de indicatori în baza cărora vom acorda finanțare pentru performanțe universităților, unul dintre acești indicatori este numărul de proiecte depuse la programul Orizont Europa, dar sunt și alți indicatori prin care ne dorim să stimultăm cercetătorii care activează în universități”, a accentuat Anatolie Topală.

Programul are drept scop consolidarea comunității de cercetători din cele două țări, intensificarea mobilității, formarea unei noi generații de oameni de știință, dar și oferirea mai multor oportunități de acces la infrastructură modernă.

„Au fost depuse peste 100 de proiecte în acest program de către cercetătorii din Republica Moldova. Avem 93 de proiecte care au fost considerate eligibile și până în acest moment 26 de proiecte au fost confirmate cu o sumă din partea UE de peste 3 milioane de euro. Am aprobat la începutul acestui an o modificare în hotărârea de Guvern prin care cercetătorii care participă în proiecte internaționale de cercetare să poată beneficia de un salariu mai mare. La fel, am deschis un oficiu Orizont Europa care să sprijine comunitatea științifică să depună proiecte”, a spus Anatolie Topală.

„Creăm condițiille în care România are infrastructura de cercetare, în zona și în jurul unor teme de cercetare interesante să colaborăm”, a declarat Adrian Curaj, directorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din România.

Adrian Curaj a menționat că în cadrul proiectului sunt trei domenii cheie: științe exacte și inginerie, științe sociale și umaniste și un alt domeniu este cel al științelor vieții.

Programul va avea o durată de 24 de luni și un buget de 3 milioane de lei. Până acum, UEFISCDI din România are stabilite colaborări cu circa 20 de instituții de învățământ și culturale din Republica Moldova.

Precizăm că Orizont Europa este principalul program de finanțare al UE pentru cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027, cu un buget de 95,5 miliarde EUR. Acesta abordează schimbările climatice, contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și stimulează competitivitatea și creșterea UE. Programul facilitează colaborarea și consolidează impactul cercetării și inovării în dezvoltarea, susținerea și implementarea politicilor UE, abordând în același timp provocările globale. Sprijină crearea și o mai bună difuzare a cunoștințelor și tehnologiilor de excelență. Acesta reprezintă sursa a noi locuri de muncă, angajează pe deplin talentele din spațiul european, stimulează creșterea economică, promovează competitivitatea industrială și optimizează impactul investițiilor într-un spațiu european de cercetare consolidat. Pot participa persoane juridice din UE și din țările asociate.

Citește mai mult